Častá výměna vody umožňuje stromku lépe absorbovat vláhu a udržuje ho hydratovaný, což může minimalizovat opadávání jehličí.
S příchodem prosince zdobí domácnosti po celém světě své interiéry vánočními stromky, které jim připomínají nadcházející sváteční období. Udržení vitality stromku a prevence opadávání jehličí však vyžaduje náležitou péči a pozornost, jak upozorňuje i web JímeJinak.
Hydratace je klíčová
Vzhledem k vysokým nárokům stromu na vodu je zásadní důsledná a vydatná zálivka. Pro lepší absorpci vody se doporučuje před umístěním do kbelíku naplněného vodou seříznout malou část kmene od základny – ale pozor, nikdy neoddělujte kůru. Spolu s ní byste totiž odstranili i životně důležité kapiláry, jimiž strom vodu efektivně nasává – ať už vám prodejce vánočních stromků tvrdí cokoliv.
Po přenesení do interiéru zvolte takový stojan na vánoční stromek, který umožňuje bezproblémové zalévání vodou z vodovodu. Hladinu vody denně sledujte a doplňujte ji, abyste zabránili vyschnutí stromku. A nezapomínejte ani na každodenní mlžení větví pomocí rozprašovače, což také napomáhá lepšímu udržení vlhkosti.
Optimální výběr vánočního stromku
Prevence opadávání jehličí však začíná už výběrem stromku. „Pro delší pobyt v obývacím pokoji je vhodná například kavkazská jedle, která bez potíží vydrží až do Tří králů. Pokud však tak dlouho mít stromek neplánujete, klidně vsaďte i na jiné druhy. Já mám třeba nejraději poctivou českou borovičku,“ radí pan Prokop T. z Petřvaldu.
A vyvarujte se nákupu stromků u supermarketu. Výběr u místních menších prodejců je vhodnější, protože jejich stromky jsou obvykle čerstvější a strávily méně času ve skladu, radí web Compo. S určením čerstvosti vám pomůže i sledování barvy povrchu řezu – čím tmavší je povrch, tím delší dobu je už stromek uříznutý (tak mě to učila moje babička a měla pravdu).
Stromky v květináčích: Živý doplněk
I vánoční stromky v květináčích vyžadují pravidelné zalévání pomocí rozprašovače. A ani tak by neměly pobývat v teplých a suchých místnostech déle než týden. Dlouhodobý pobyt v interiéru vyvolává teplotní šok, který vede k dehydrataci navzdory pravidelnému zalévání a způsobuje předčasné uschnutí.
Zásadní jsou u nich postupné změny teplot – začněte je aklimatizovat v chladnějších prostorách s teplotou kolem 10 °C a během Vánoc se přesuňte do teplejších prostor (18 až 20 °C) a při vynášení ven zase tento proces obraťte. Do jara je pak umístěte do dobře osvětleného prostoru chráněného před mrazem. A Chalupáři-Zahrádkáři také poradili, jak pěstovat vlastní vánoční stromeček nebo jak ho opravdu netradičně ozdobit.