Vybrat, vykuchat, očistit, zbavit šupin a kostí. Kapr může být velmi chutnou rybou, když dodržíte několik zásad.
Předvánoční shon někdo miluje a těší se na něj celý rok, a pro jiného jsou to mnohdy doslova muka. Já se na Vánoce každoročně velmi těším a i když to stojí hodně úsilí, výsledek je vždy velmi uspokojivý a mám sama ze sebe radost. Nedílnou součástí nejkouzelnějšího dne roku je také štědrovečerní večeře. A i když mnozí dávají přednost smaženému řízku či lososovi s bramborem, většina se stále drží klasiky.
Vyberte ideálního kapra
Kapr se tradičně jí na Vánoce v České republice, ale také nebývá výjimkou na Slovenku či v Polsku. „V českých zemích je první zmínka o této rybě podávané na Štědrý den někdy v 17. století, mnohem častější ale začala být až v 19.století, kdy došlo k obnově řady rybníků a ryby se tak staly poměrně dostupnými i nižším vrstvám,“ říká historik pan Ivan L. z Třeboně. Od té doby se tato tradice v mnoha rodinách drží. Jak ale vybrat toho správného kapra? Podle webu Českobudějovický.Deník by měl mít váhu okolo 2,5 kg.
Tím ale výběr zdaleka nekončí. Vždy je vhodné dávat přednost živému kaprovi z kádě, který by měl být čilý a bez známek jakékoli nemoci. Kůže by měla být lesklá a neporušená, stejně jako oči nesmí být zakalené. Také pevné a pružné břicho značí vitalitu ryby.
Odstraňte šupiny a vnitřnosti
Na odstranění šupin jsou speciální škrabky, které práci velmi zjednoduší a jsou bezpečné, použít ale můžete s opatrností také nůž. Usmrceného kapra si chytněte utěrkou za ocas, aby neklouzal, a dostaňte se škrabkou či nožem pod šupiny u ocasní části. Zajeďte pod ně a opatrně je směrem k hlavě odstraňte. Pár šupin si nechte bokem a dejte do peněženky či pod talíř při štědrovečerní večeři. Podle webu ApetitOnline se traduje, že přináší štěstí a bohatství.
Následně je nutné kapra vykuchat. Buďte ale velmi opatrní, abyste neprořízli žlučník. Hořká žluč by celou rybu znehodnotila. Břicho ryby nařízněte u ocasní části a jemně postupujte k hlavě. Vytáhněte celé vnitřnosti a případně si ponechte jikry, které jsou skvělé na polévku. Do polévky můžete použít i hlavu a ocas. Pokud rybí polévka nepatří mezi vaše oblíbené, můžete hlavu kapra zakopat hluboko na zahradě a dopřát tak rostlinám výborné přírodní hnojivo, jak jsme na Chalupáři-Zahrádkáři radili v minulosti.
Zbavte se nepříjemných kostí
Kapr je velmi chutná ryba, bohužel je ale jeho nevýhodou velké množství kostí. Pokud je vám nepříjemné kapří aroma, můžete jej zmírnit naložením do mléka či pokapat citronem. Na kosti existuje také skvělý trik, o kterém jsme na Chalupáři-Zahrádkáři také informovali. Kapra si nakrájejte na podkovy nebo vyfiletujte a nakrájejte na porce. Menších kostí se zbavíte, když je jemně překrojíte řezy vzdálenými asi 2 mm (uslyšíte, jak křupou). Po usmažení jsou sotva znatelné a kapr se tak mnohem lépe konzumuje.