Pozor na častou chybu při skladování cibule: Kvůli špatné teplotě, vlhkosti a umístění nevydrží ani 3 dny

Aby cibule vydržela co nejdéle, je třeba jí věnovat patřičnou pozornost. Zjistěte, kde a jak správně skladovat cibuli.

i Zdroj fotografie: Freepik / Lazarus000 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cibule je základním druhem zelenina, kterou najdete snad v každé kuchyni. A nezáleží na tom, zda jde o oblíbenou cibuli kuchyňskou (Allium cepa), jemnější cibuli šalotku alias lidově množilku (Allium cepa var. aggregatum) nebo například cibuli prorůstavou/ poschoďovou (Allium × proliferum). Všechny se do vaření hodí stejně dobře. Pokud si však pořídíte cibule víc, než byste během několika dní stihli spotřebovat (například kvůli výhodné akci), měli byste se naučit ji správně skladovat.

Jak skladovat neoloupanou cibuli

Při výběru vhodného místa k uskladnění cibule si pamatujte, že velmi snadno absorbuje vlhkost a při příliš vysoké teplotě také klíčí a hnije. Uložit byste ji tedy měli nejlépe na chladném, suchém, tmavém a dobře větraném místě. Přímo se nabízí například spíž, sklep nebo bezmrazá garáž. Podle zkušeností je ideální teplotou rozmezí 4 až 10 °C. Jedině tak si nejlépe zachová své vlastnosti.

Nikdy ji také těsně neuzavírejte do igelitového sáčku – mnohem lépe jí bude svědčit například ten papírový anebo uložení jen tak navolno. Posledním důležitým bodem je světlo. I to totiž značně ovlivňuje skladování cibule. Uložení ve tmě jednoduše prodlužuje trvanlivost tím, že omezuje jakékoli nežádoucí kolísání teploty a vlhkosti. Pokud to tedy nejde jinak, zakryjte alespoň koš nebo jinou nádobu s cibulí třeba neprůhlednou textilií nebo kusem kartonu.

Nejčastější chyby při skladování cibule

Vzhledem k tomu, že cibuli vyhovují už teploty okolo 4 °C, napadne řadu lidí prosté řešení – uložit ji do teplejší části lednice. To však není dobrý nápad. Několik dní tu sice vydrží, ovšem velmi pravděpodobně mírně zesládne. Pro delší skladování se pak lednice nehodí i kvůli vyšší vlhkosti, která uvnitř panuje. Trvanlivost cibule byste tak příliš neprodloužili, spíše naopak. Další chybou je také uložení cibule spolu s bramborami. Tyto dva druhy zeleniny se bohužel navzájem podporují v klíčení, což je samozřejmě nežádoucí.

Kde a jak správně skladovat cibuli iZdroj fotografie: Freepik

Jak vybrat cibuli ke skladování

Dbát také musíte na dobrou kondici cibule. A jakými znaky se řídit?

  • Cibule se musí být zvenčí suchá.
  • Cibule nesmí ani klíčit, jinak rovněž rychle shnije.
  • Zaměřte se také na možné známky plísně a změny barvy.
  • Vybírejte ty těžké a tvrdé cibule, naopak se vyhýbejte příliš měkkým kouskům, které už mohly začít hnít.
  • Také se ujistěte, že cibule nejsou otlučené.

Jak skladovat oloupanou cibuli

Pokud vám zbude větší množství už očištěné a nakrájené cibule, nemusíte ji hned spotřebovávat nebo vyhazovat, i tuhle cibuli totiž můžete ještě skvěle uskladnit. Tentokrát už lednici použít můžete – pokud cibuli uložíte do dobře uzavíratelné (nejlépe vakuovací) krabičky, vydrží tu bez potíží dva týdny (jen počítejte s mírným zesládnutím). Dobrá nádoba je však nutná, jinak vám zápach z cibule rychle zaplní celou lednici.

Jaké jsou vaše triky pro skladování cibule?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Zobrazit další články