Vyzkoušejte čaj z této dávno zapomenuté byliny. Vyléčí téměř každou nemoc a chutná opravdu dobře

Jestliže vás trápí nemoci dýchacích a močových cest, průjmy nebo kožní vyrážky, vyzkoušejte čajovou směs s proskurníkem. Uleví se vám téměř ihned.

Zdroj fotografie: Unsplash

Proskurník lékařský (Althaea officinalis) je až 1,5 metru vysoká bylina z čeledi slézovitých. Dříve byla v přírodě často sbírána pro své léčivé účinky. Dnes je její výskyt v přirozeném prostředí poměrně vzácný a pěstuje se spíše jako okrasná květina. Semena jsou k dostání jak v kamenných, tak internetových obchodech za rozumnou cenu, proto neváhejte a vypěstujte si ji také.

Proskurník léčí téměř všechno

Proskurník obsahuje mnoho látek prospěšných pro organismus, jako jsou glukany, arabinogalaktany, galakturorhamnany, aminokyseliny (asparagin), škroby, cukry, betain, pektiny, minerály, silice a mnoho dalších. Díky tomuto složení pomáhá např. při zánětech dýchacích cest, bolestech zubů, onemocnění močových cest, výskytu močových kamenů, průjmu, bodnutí hmyzem a při popáleninách.

Zdroj fotografie: Unsplash

Sběr provádějte před obědem

Květy a listy této zázračné byliny sbírejte v čase, kdy začíná kvést, nejlépe za slunečného dne těsně před polednem. To jsou květy nejvíce otevřené a obsahují nejvíce účinných silic. Sušte je na stinném místě a ve slabých vrstvách. Sběr kořene provádějte teď na podzim. Není nutné jeho omývání, postačí očištění kartáčkem. Poté ho ihned nasekejte a dejte sušit stejně jako ostatní rostlinné části.

Zdroj fotografie: Unsplash

Pokud chcete z proskurníku připravit čaj, nikdy ho nezalévejte vařící nebo horkou vodou (pokud není ve směsi). Vysoké teploty mají totiž za následek zničení účinných slizových látek. Sušené rostliny tedy zalijte vlažnou vodou a nechte je přibližně 1 až 2 hodiny macerovat, občas promíchejte. Poté můžete konzumovat. Dejte ale pozor na množství. Doporučená dávka je 5 g květu a listů nebo 6 g kořene denně.

Výborný je také ve směsi

Proskurník je také účinným řešením při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů. Pro tento účel se přidává do směsi, která sestává z:

  • 5 dílů kořene proskurníku,
  • 3 dílů natě zeměžluče,
  • 5 dílů listů benediktu,
  • 3 dílů natě kokošky pastuší tobolky,
  • 4 dílů rozdrceného kořene kostivalu,
  • 3 dílů natě světlíku,
  • 3 dílů květu heřmánku,
  • 3 dílů kořene puškvorce.

Dvě lžíce směsi přidejte do půl litru vlažné vody a nechte 6 až 8 hodin louhovat. Poté z macerátu odlijte přibližně 3 dl a zbytek dejte na minutu vařit. Po vychladnutí opět smíchejte s dříve odlitou částí a přidejte 20 kapek tinktury z arniky. Přípravek pijte po doušcích po zbytek dne. Pokud chcete docílit lepšího účinku, vyzkoušejte „otáčivou metodu“. Na lačno vypijte 2 dl čaje, lehněte si na 10 minut na záda, poté na stejnou dobu na pravý a levý bok a nakonec na břicho.

Už jste také vyzkoušeli tento léčivý čaj z proskurníku?

Další zapomenutou léčivkou je popenec. Na rozdíl od slézu je hojně rozšířen v přírodě, takže ho najdete na každém rohu!