Na skladování brambor není nic těžkého. Pokud nepodceníte žádný z důležitých aspektů, vydrží vám opravdu dlouho.
Úspěšnost leckterého zahradníka se měří právě podle velikosti sklizně brambor. Pokud pěstujete odrůdy, které jsou vhodné k vyjmutí ze záhonku již teď, určitě by vám neměly uniknout následující tipy. Díky nim vám totiž vaše úroda vydrží opravdu dlouho.
Čím začít při uložení
Po sklizni oddělte poškozené brambory (které by se měly brzy spotřebovat) od brambor určených ke skladování. Nepoškozené hlízy uložte podle rady z webu Extension v jedné vrstvě na chladné a tmavé místo s teplotou mezi 10 a 15 °C.
Na co si dát pozor
Vysoká vlhkost a správné větrání jsou pro zachování jejich kvality rozhodující. Před přenesením do skladovacích nádob nechte brambory 7 až 14 dní odpočívat. Tento proces napomáhá zpevnění slupky, což usnadňuje delší skladování a udržuje úrodu ve výborné kondici po několik měsíců.
Sklizené brambory skladujte na chladném, tmavém a dobře větraném místě – ideální je podle webu GardenFocused starý dobrý sklep. Správně uskladněné brambory mohou vydržet několik měsíců, pokud jsou uloženy v optimálních podmínkách. Vyvarujte se naopak skladování této oblíbené zeleniny s jablky nebo cibulí, protože plyny z těchto plodů mohou urychlit klíčení.
Půdní doplněk bohatý na živiny
Pro ty, kteří chtějí své udržitelné zahradnické postupy posunout na další úroveň, pak máme návod i na to, jak využít slupky ze zkonzumovaných brambor. Stačí je jen přeměnit na pevnou půdní přísadu. Vyžaduje to trochu více přípravy, ale stojí to za to.
Slupky zmrazte nebo usušte, poté je vložte do velké nádoby a zalijte je horkou vodou. Směs nechte několik dní louhovat a občas ji promíchejte, aby se z ní lépe uvolňovaly živiny. Připravenou směs můžete před výsadbou aplikovat do půdy, čímž výrazně zvýšíte její úrodnost a strukturu.
Perfektní hnojivo si připravíte do zásoby
Já osobně si takhle slupky připravím během zimy a na jaře mám spoustu perfektního hnojiva pro celou zahradu. O dalších výhodách tohoto přírodního hnojiva si můžete přečíst i ve starším článku Chalupářů-Zahrádkářů, který podobné téma rozebírá podrobněji.