Domácí odpad nemusí vždy skončit v koši. Například staré pečivo se skvěle hodí pro přípravu báječného hnojiva.
V době, kdy v zahradnických obchodech převládají syntetická hnojiva, může návrat k tradičním, léty prověřeným metodám péče o rostliny přinést jedinečné uspokojení. Jsou totiž levnější, ekologičtější a jako bonus tak trochu přispějete i k ekologii. Tak to alespoň vidím já. Mezi těmito staromódními postupy vyniká (alespoň podle magazínu iReceptář) používání starého chleba. Skrývá v sobě totiž živiny pro celou zahradu.
Jak využít chléb jako hnojivo
Chléb se vyrábí z mouky, vody a často i z kvasnic, což jsou složky, které se při správném použití velmi rychle rozkládají na živiny prospěšné pro rostliny. Při rozkladu chleba se uvolňuje uhlík, dusík a další stopové minerály, které obohacují půdu a podporují zdravou mikrobiální činnost. Kvasnice v chlebu mohou také přispívat k úrodnosti půdy tím, že rozkládají organické materiály do forem přístupnějších pro kořeny vašich rostlin, jak uvádí web MagazínDoma.
Příprava chlebového hnojiva
Chléb roztrhejte na malé kousky, vložte je do kbelíku a zalijte převařenou vodou, aby se urychlil rozklad. „Teplo pomáhá chléb rychleji rozložit a zabraňuje růstu plísní. Když použijete studenou vodu, spíše se vám zkazí,“ radí čtenář Radim N. z Hloubětína, který nám o chlebovém hnojivu do redakce také napsal. Poté přikryjte nádobu utěrkou nebo víkem a nechte ji na teplém a tmavém místě asi týden odpočívat. To umožní chlebu zkvasit a rozložit se na kaši.
Po týdnu směs dobře promíchejte, aby se všechen chléb rozpustil v homogenní tekutinu. Tuto směs přeceďte, abyste odstranili všechny velké částice a jste připraveni na hnojení. Ještě předtím však musíte sáhnout po správném ředění, obecně se doporučuje smíchat jeden díl chlebové tekutiny s deseti díly vody. Ke hnojení ji pak použijte jednou týdně. Skvěle se hodí třeba i pro sazenice, u kterých dokáže podpořit růst a proces zakořeňování, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.