Mrkev vydrží uskladněná až do jara, pomůže k tomu celofánový sáček

Letošní podmínky mrkvi poměrně přejí. Abyste se však ze své úrody mohli těšit po opravdu dlouhou dobu, musíte ji správně uskladnit.

Květnové hnojení mrkví i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mrkev je základem mnoha zahrad – snadno se pěstuje, vyniká skvělou chutí a kulinářští nadšenci mohou vařit dokonce i z její natě. Ovšem její uskladnění bývá někdy složitější, než si řada zahrádkářů myslí. Mrkev skladovaná tradičním způsobem má totiž tendenci vadnout, hnít nebo se stát obětí škůdců, kteří se vylíhli z vajíček nakladených na mrkev ještě v zemi. Naštěstí její křupavost a chuť dokáže až do jarních měsíců uchovat docela obyčejný celofánový sáček.

Tajemství skladování mrkve

Mrkev po uskladnění často ztrácí svou vitalitu a podléhá problémům, jako je vadnutí, hniloba nebo napadení škůdci. Z drobných vajíček, která byla na mrkev nakladena před sklizní, se mohou vylíhnout škůdci, jež během skladování způsobí spoušť. I lidé, kteří se při skladování této kořenové zeleniny uchýlí k mražení, se mohou setkat se změnami textury nebo chuti, protože mražení umí negativně změnit buněčnou strukturu zeleniny. A co s tím tedy dělat?

Pomůže obyčejný celofánový sáček

Tato metoda využívá jedinečných vlastností celofánu k vytvoření ochranného prostředí, které zachovává čerstvost a kvalitu mrkve a umožňuje vychutnat si ji v plné kondici i dlouho po sklizni. Chcete-li použít tuto inovativní metodu konzervace mrkve, postupujte podle následujících kroků:

  • Vykopejte kořeny mrkve, pečlivě je omyjte a očistěte a odstraňte přebytečnou zeminu.
  • Odřízněte zelené vrcholky a nechte malý pahýl.
  • Poté nechte mrkev krátce vyschnout na vzduchu, aby se odstranila přebytečná vlhkost.
  • Očištěnou a osušenou mrkev vložte v jedné vrstvě do pevně uzavřeného celofánového sáčku.
  • Pomocí vakuové svářečky nebo tenké plastové trubičky a úst vysušte z celofánového sáčku všechen vzduch. K tomuto účelu může posloužit i běžný domácí vysavač.
  • Otevřený konec celofánového sáčku pevně uzavřete, abyste udrželi vakuum. Skladujte mrkev v sáčku na chladném a tmavém místě, například ve sklepě nebo suterénu.

Výhody celofánové metody

Vakuově uzavřený celofánový sáček vytváří prostředí bez přístupu kyslíku, které brání růstu bakterií a zpomaluje rozklad mrkve. Na rozdíl od jiných metod konzervace, jako je například zmrazení, pomáhá celofánová metoda zachovat přirozenou křupavost mrkve. Navíc také celofánový sáček zabraňuje oxidaci a působení vzduchu a pomáhá tak zachovat výraznou chuť mrkve po opravdu dlouhou dobu.

Mrkev stačí skladovat s tímto předmětem a vydrží téměř navždy iZdroj fotografie: Depositphotos

Uchovávání sklizené mrkve v písku

Pokud nechcete používat plast, můžete vsadit na další osvědčenou metodu – docela obyčejný písek.

  • Nejprve si připravte suchý, jemný písek. Můžete použít ten ze zahrady nebo si zakoupit speciální písek pro uchovávání zeleniny.
  • Pro uchování ve sklepě vybírejte pouze neporušené, zralé a zdravé mrkve. Odstraňte listy, protože by mohly odebírat vlhkost.
  • Místo pro skladování, které by mělo být chladné, suché a dobře větrané.
  • Navrstvěte mrkve a písek na sebe. Jednoduše do vybraného prostoru nasypte písek, poté na něj položte vrstvu mrkví a opět ji zakryjte vrstvou písku. Postupujte takto, dokud nemáte všechny mrkve uložené.
  • Poslední vrstvu musí tvořit písek.

Svou úrodu pravidelně kontrolujte. Pokud narazíte na nějaké zvadlé nebo poškozené mrkve, odstraňte je, abyste zabránili šíření plísní a dalších patogenů. A vyzkoušet můžete i osvědčené prvorepublikové triky.

Zlomili jste mrkev při vytahování? To rozhodně není nic příjemného, ale díky těmto trikům se to už znovu nestane

Jaké jsou vaše osvědčené triky při ukládání zeleniny?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články