Na pánvi usmažte obyčejné mýdlo, během chvilky se zbavíte usazenin a nečistot

V boji s mastnotou a připečenou špínou na pánvi nemusíte vždy sázet na chemii – leckdy vám může pomoci i docela obyčejné mýdlo.

Příprava vánočních pekáčů: O usazeniny i rez se postará cibule i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V oblasti úklidu kuchyně se někdy ukáže, že nejjednodušší řešení jsou ta nejúčinnější. Jedním z nich je použití obyčejného domácího mýdla k čištění pánví. Tato metoda je podle webu Zahrada.Firenews nejen cenově výhodná, ale také velmi účinná při odstraňování mastnoty a odolných usazenin, takže pánve září jako nové.

Postup, který zaručí čistotu

Tato technika spočívá v tom, že se na pánev nastrouhá tenká vrstva obyčejného mýdla (nemusí jít o žádné žlučové nebo jiné extra čisticí). Poté pánev naplňte takovým množstvím vody, aby byly všechny nečistoty ponořeny. Poté ji postavte na sporák a zahřívejte, dokud se mýdlo nezačne rozpouštět. Poté pánev z ohně stáhněte a nechte asi pět minut stát. Nakonec ji umyjte pomocí běžného saponátu a máte hotovo. Tato metoda je podle webových stránek Defekt obzvláště účinná pro rychlé a snadné odstranění odolných skvrn a připálených zbytků.

Výhody používání mýdla

A proč používat k čištění pánví mýdlo, a nikoli některé z chemických prostředků z obchodů? Výhod je podle mě možné najít hned několik.

  • Cenově výhodné: Obyčejné mýdlo je cenově výhodnou alternativou specializovaných čisticích prostředků.
  • Šetrné k životnímu prostředí: Na rozdíl od mnoha chemických čisticích prostředků je mýdlo biologicky odbouratelné a méně škodlivé pro životní prostředí.
  • Bezpečnost: Použití mýdla zabraňuje zdravotním rizikům spojeným s žíravými chemikáliemi, které se vyskytují v některých komerčních čisticích prostředcích.
  • Všestrannost: Tuto metodu lze použít na různé typy pánví, včetně nerezové oceli, litiny a nepřilnavých povrchů.

Domácí čisticí pasta z mýdla přesně podle receptu našich babiček. Poradí si i s náročnými úkoly

Další tipy pro čištění pánví

V případě nepřilnavých pánví používejte měkkou houbu nebo hadřík, aby nedošlo k poškození povrchu. A pokud se potýkáte s mimořádně odolnými skvrnami, přizvěte si na pomoc ještě jedlou sodu, kterou jednoduše před zahřátím pánve přimícháte k mýdlu. „Já při mytí pánvi recykluju odpad. Stačí je přes noc naplnit vodou a vhodit do nich použitý čajový sáček. Díky tříslovinám v čaji pustí i ty nejodolnější usazeniny,“ radí čtenářka Romana N. z Chocně.

Proti mravenců a mšicím pomůže docela obyčejné mýdlo – stačí ho jen správně použít iZdroj fotografie: Depositphotos
Smažení obyčejného mýdla na pánvi může pomoci odstranit usazeniny a nečistoty – stačí jen vsadit na léty prověřený postup

Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti poradili i s jinými triky pro čištění kuchyně – příbory například vyčistíte díky alobalu, na saze vám postačí aplikace peroxidu vodíkuna mastnou digestoř platí docela obyčejná jedlá soda. Vše je vyzkoušeno a ověřeno.

Jak odstranit mastnotu a připáleniny z pánve octem nebo pastou – zbavíte se i těch nejodolnějších usazenin

Jak proti odolným připečeninám na pánvi bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články