Nejlepší způsob skladování mrkve, díky němuž vydrží v perfektní kondici až do jara. Zvládnete ho i u vás doma

                   

Konec podzimu se nese ve znamení posledních nezbytných prací na zahrádce. To však neznamená, že bychom měli jakkoli polevit. Kupříkladu je nutné správně připravit mrkev na skladování. Prozradíme vám, jaké aspekty je třeba vzít v úvahu a jakou z metod skladování si vybrat. Pro začátek si pamatujte, že žádná mrkev nesmí být příliš malá, prasklá, jakkoliv nevzhledná, nebo dokonce poškozená. Pro skladování se hodí výhradně ta velká a dobře vyvinutá.

Jak usušit mrkev na skladování

Než začnete, je třeba okamžitě odstranit veškerou nať. Čím déle čekáte, tím více vlhkosti zásobní kořen ztrácí. Je to velmi důležité, protože mrkev obecná (Daucus carota) obsahuje celou řadu živin, které se díky tomuto procesu vytrácejí také. Přišli byste tak o vitamíny B, C, D, E a K, ale i o prospěšný lecitin, vápník, hořčík, jód, lehce stravitelnou glukózu, sodík, draslík, fosfor nebo třeba železo, selen, měď a mangan. A nesmíme zapomenout ani na antioxidant betakaroten.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pro začátek tedy rozložte mrkev do jedné vrstvy a pokud možno dobře ji osušte. Nedoporučujeme ji čistit, tím by na ní vzniklo další poškození a škrábance, což dozajista nechcete. Celý proces musí probíhat v tmavé a dobře větrané místnosti. Mrkev kontrolujte a vyřazujte tu, která se začne kazit. Ale není třeba se bát, tento proces dokonale „ošetří“ všechna malá poškození nebo praskliny a slupka se během něj stává tvrdší a silnější. Žádné bakterie se tedy dovnitř nedostanou.

Dezinfekce sklepa před uskladněním zeleniny

Ale nenechte se mýlit, skladování mrkve v zimě ve sklepě opravdu není nijak snadný úkol, protože na rozdíl od jiné zeleniny disponuje jen velmi tenkou svrchní slupkou, kterou snadno pronikají bakterie a další mikroorganismy. Místnost pro uskladnění mrkve tedy dobře dezinfikujte. K tomu se vám bude hodit 2% roztok chlorového vápna. Ale pamatujte si, že dezinfekce by měla začít přibližně měsíc před skladováním mrkve.

iZdroj fotografie: Pixabay

Mýt, nebo nemýt mrkev před uložením?

V této problematice se názory značně různí. Někteří zahrádkáři dávají mytí zeleniny přednost za všech okolností, a to i za cenu toho, že ji před uskladněním musíte opravdu dobře osušit. Nicméně ti ostatní se shodují, že jde o práci nadbytečnou, a do určité míry dokonce i škodlivou, zvláště co se týče dlouhodobého skladování. Mnohdy je totiž mrkev nutné umýt kartáčem, aby mohla být odstraněna vlhká zemina, což vede k novým škrábancům a poškození. A to skladování neprospívá.

Uskladnění mrkve v písku a popelu

Místo pracného omývání zvolte mnohem jednodušší metodu. Nejdříve mrkev dobře vysušte a na nějakou tu zeminu se vůbec neohlížejte. Poté ji vložte do textilního sáčku a posypte ji směsí písku a popela (v poměru 1 : 1). Myslete na to, že při transportu může skrz textilii hodně písku proniknout, proto tento proces provádějte až ve sklepě nebo na jiném místě, kde budete mrkev skladovat. A kolik této směsi použít? Na pět kilo mrkve potřebujete asi jeden menší kyblík této směsi.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

A proč právě popel a písek? Písek se postará o další vysušení a vstřebávání vlhkosti a popel zeleninu vydezinfikuje a zabrání šíření všech patogenů a bakterií. Takže i kdyby přes veškerou vaši snahu skončila v sáčku shnilá mrkev, písek a popel jednoduše nedovolí, aby se od ní nakazila okolní zdravá zelenina. Jakmile máte hotovo, sáček zavažte. Nedělejte to příliš pevně, aby se zelenina provzdušnila díky prostupujícímu vzduchu.

Optimální teplota ve sklepě pro mrkev

Ale záleží i na dalších podmínkách, které své zelenině připravíme. Pokud chceme, aby mrkev opravdu dlouho vydržela, pak musíte myslet i na vnitřní prostředí, které ve sklepě panuje. Ideální je v tomto směru teplota okolo 0 °C, ale pokud možno nikdy ne více než 2 °C. Přístup vzduchu ke skladované mrkvi také škodí, a proto musí být v rámci možností co nejvíce omezen. A co větrání? To volte jen občasné a mírné.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Vlhkost v místnosti je také důležitá. Za žádných okolností nesmí překročit maximální hranici 97 %. Nic z toho se nevyplatí zanedbávat. Bohužel platí, že i ty nejnepatrnější změny teplot mohou mrkev nepříjemně ovlivnit. A jak? Kupříkladu tím, že začne klíčit, hnít, nebo naopak vysychat. Mrkev vždy skladujte tam, kde nikdy nemrzne: může jít o sklep nebo třeba jámu zakrytou vhodným materiálem. To je způsob našich babiček.

Další tipy pro skladování mrkve

Všechny sáčky nebo pytle (podle toho, kolik mrkve máte) vždy postavte svisle. A pokud jich máte víc, tak i v dostatečné vzdálenosti od sebe. Jestliže se na jejich povrchu vytvoří v důsledku vyšší vlhkosti ve sklepě kondenzát, musíte pytle nebo sáčky pravidelně odvětrávat. A totéž platí i pro vlhkost na vnitřním povrchu. Tu je ovšem navíc třeba osušit a pytle opět ne příliš pevně zavázat a uložit je na jejich místo.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud nemáte k dispozici vhodnou textilii, bez obav uložte mrkve i do dřevěných nebo plastových beden s trochou mokrého písku a popelu. Tento způsob skladování používaly už naše babičky a je efektivní. Pokud nic nezanedbáte, vaše mrkev zůstane jako čerstvá až téměř do příští sklizně. A jak dlouho takto vydrží? Na pohled zůstane krásná nejméně po dobu 6 měsíců, ale zpracovávat ji můžete ještě mnohem déle.

Skladujete mrkev u sebe doma správně, nebo vám každý rok ničí vaši úrodu hniloba?

Poškodila se vám mrkev při vyrývání? Pak se pro příští sezónu naučte, jak vytáhnout mrkev bez rýče
Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články