Nejúčinnější japonské hnojivo bokashi: Už po pár aplikacích vše roste jedna báseň

Aby byla letos vaše zahrada opravdu vyživená se vím všudy, zkuste si vzít k ruce trochu exotiky v podobě prověřeného japonského hnojiva.

Červencový booster pro rajčata: postačí granulovaný hnůj i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Toto jedinečné organické hnojivo pocházející z Japonska zaujalo zahrádkáře po celém světě svou pozoruhodnou schopností obohacovat rostliny i půdu, jak informuje web AgroKbTrade. Na rozdíl od tradičního kompostování totiž prochází bokashi fermentačním procesem se specifickými mikroorganismy, což z něj činí opravdu výjimečného zahrádkářského pomocníka. V redakci jsme tyto hnojivo vyzkoušeli a poznatky vám předkládáme.

Bohaté přínosy bokashi pro rostliny

Bokashi je silná živina, která podporuje nebývalý růst a produktivitu na zahradě. Její použití zajišťuje podle webu ZahrádkářskáPoradna velmi působivé výsledky bez nutnosti použití hnoje – a také v rekordním čase.

Hnůj je dávno pasé, hravě ho nahradí rýže s obyčejnou kurkumou

Hnůj je dávno pasé, hravě ho nahradí rýže s kurkumou

Výroba bokashi aneb udělej si sám

Vytvoření bokashi je jednoduchá záležitost, která vyžaduje jen několik základních ingrediencí, které doma docela jistě najdete:

  • 3 kg otrub,
  • 300 g cukru,
  • 300 ml roztoku účinných mikroorganismů (EM) – ty můžete pořídit v každém dobře zásobeném obchodě,
  • 2,5 litru vody,
  • 300 g soli
  • a případně rybí moučku a semenné pokrutiny pro zlepšení výživového profilu směsi.

Začněte rozpuštěním soli a cukru v teplé vodě a do rozpuštěné směsi přidejte roztok EM. Ve velké nádobě smíchejte otruby, rybí moučku a semínkové koláče (máte-li je – nemusíte je předem drtit) a poté je zalijte připraveným nálevem. Směs důkladně promíchejte, abyste dosáhli rovnoměrné vlhkosti. Měla by být vlhká, ale ne příliš mokrá.

Pokud chcete během této sezóny svou zahradu vyživit opravdu skvěle, vyrobte si účinné hnojivo podle známé japonské – tradice. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud chcete během této sezóny svou zahradu vyživit opravdu skvěle, vyrobte si účinné hnojivo podle známé japonské – tradice

Jak nechat bokashi uzrát

Směs přelijte do vzduchotěsného plastového sáčku či pytle a před pevným uzavřením z něj vypusťte vzduch. Vše skladujte na teplém a tmavém místě, aby roztok mohl zkvasit. Kvašení probíhá v závislosti na teplotě přibližně 10 až 14 dní při teplotě +30 až +35 °C nebo déle při nižších teplotách. Připravenost bokashi signalizuje příjemná vůně připomínající jablka, kvas a chléb spolu s bílým plísňovým povlakem (toho se proto rozhodně není třeba bát).

Využití bokashi na zahradě

Bokashi aplikujte bezprostředně po přípravě zaléváním sazenic nebo jej zapravte do půdy v době výsadby. Je vhodný pro všechny druhy zeleniny, podporuje silný růst a vyšší výnosy, jak už Chalupáři-Zahrádkáři uvedli v minulém článku.

Jaká přírodní hnojiva používáte na zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články