Nůž bude znovu ostrý, postačí k tomu obyčejný hrnek

Keramický hrnek je pro broušení nožů jako stvořený – musí však mít správné dno. Jinak si můžete svého kuchyňského pomocníka zničit.

i Zdroj fotografie: Freepik / Adam S. Keck / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V každé kuchyni mají nože časem tendenci ztrácet svou ostrost a moje zkušenost je taková, že vždy krájí nejhůře v chvíli, kdy je potřebujete nejvíce (a brousek zrovna není nikde po ruce). Dobrou zprávou je, že ostří nože můžete obnovit i bez náročného vybavení nebo profesionálních znalostí. Stačí si vzít k ruce hrnek.

Proč kuchyňské nože ztrácejí ostrost

Čepel nože se může časem otupit v důsledku pravidelného používání. Sekání a krájení může způsobit, že se na čepeli vytvoří mikroskopické otřepy a nedokonalosti, které vedou ke ztrátě ostrosti. A totéž se stane ve chvíli, kdy nože použijete i na něco, na co nejsou určeny, jak upozorňuje web Trapper.

Hrnková metoda broušení nožů

Pokud se ocitnete v situaci, kdy vám chybí specializované nástroje na broušení nožů, ale nutně potřebujete nakrájet maso nebo jiné ingredience, můžete k nabroušení kuchyňského nože použít obyčejný hrnek. Zde je návod, jak na to. A co budete potřebovat?

  • Kuchyňský nůž
  • Keramický nebo porcelánový hrnek
  • Čistou kuchyňskou utěrku nebo žínku
Některé geniální domácí hacky si rozhodně nezasloužily být zapomenuty iZdroj fotografie: Pixabay
Nůž není třeba vždy ostřit s pomocí brousku – pokud nemáte žádný vhodný po ruce, zvládnete to bez problémů i s keramickým hrnkem

Začněte výběrem keramického nebo porcelánového hrnku. Tyto materiály jsou pro tuto metodu nejlepší, jak upozorňuje web iReceptář protože jsou tvrdší než kov ostří nože, což umožňuje efektivní broušení a ostření. Poté otočte hrnek dnem vzhůru tak, aby dno hrnku, které je obvykle ploché a neglazované, směřovalo nahoru. To bude plocha, kterou budete používat k broušení nože. A pomocí vám může i voda se solí, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Připravte si stabilní povrch

Na pracovní desku položte čistou kuchyňskou utěrku nebo žínku. Zabráníte tak klouzání hrnku a zajistíte stabilní povrch pro vaše kutilské broušení. Pak podržte nůž v mírném úhlu u spodního okraje obráceného hrnku. Úhel by měl být přibližně 20 stupňů. Udržujte pevný úchop rukojeti nože a přejeďte ostřím po neglazovaném dně hrnku. „Pohybujte se plynule a kontrolovaně od základny čepele ke špičce a tento postup několikrát opakujte na obou stranách čepele.,“ zdůrazňuje Milan B. Z Litoměřic, který na tuto techniku nedá dopustit.

Pokud máte doma hrnek po babičce, vyřešíte jeden velký problém iZdroj fotografie: Depositphotos
Keramický hrnek je pro broušení nožů jako stvořený – musí však mít správné dno

Po několika přejezdech vyzkoušejte ostrost nože opatrným naříznutím kousku papíru nebo měkké zeleniny, například rajčete. Pokud je nůž stále tupý, pokračujte v broušení, dokud nedosáhnete požadované úrovně ostrosti. A hrnek vám pomůže i s broušení struhadla, své zkušenosti s tím jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také shrnuli do článku.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro rychlé broušení nože?

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články