Nůž bude znovu ostrý, postačí k tomu obyčejný hrnek

Keramický hrnek je pro broušení nožů jako stvořený – musí však mít správné dno. Jinak si můžete svého kuchyňského pomocníka zničit.

i Zdroj fotografie: Freepik / Adam S. Keck / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V každé kuchyni mají nože časem tendenci ztrácet svou ostrost a moje zkušenost je taková, že vždy krájí nejhůře v chvíli, kdy je potřebujete nejvíce (a brousek zrovna není nikde po ruce). Dobrou zprávou je, že ostří nože můžete obnovit i bez náročného vybavení nebo profesionálních znalostí. Stačí si vzít k ruce hrnek.

Proč kuchyňské nože ztrácejí ostrost

Čepel nože se může časem otupit v důsledku pravidelného používání. Sekání a krájení může způsobit, že se na čepeli vytvoří mikroskopické otřepy a nedokonalosti, které vedou ke ztrátě ostrosti. A totéž se stane ve chvíli, kdy nože použijete i na něco, na co nejsou určeny, jak upozorňuje web Trapper.

Hrnková metoda broušení nožů

Pokud se ocitnete v situaci, kdy vám chybí specializované nástroje na broušení nožů, ale nutně potřebujete nakrájet maso nebo jiné ingredience, můžete k nabroušení kuchyňského nože použít obyčejný hrnek. Zde je návod, jak na to. A co budete potřebovat?

  • Kuchyňský nůž
  • Keramický nebo porcelánový hrnek
  • Čistou kuchyňskou utěrku nebo žínku
Některé geniální domácí hacky si rozhodně nezasloužily být zapomenuty iZdroj fotografie: Pixabay
Nůž není třeba vždy ostřit s pomocí brousku – pokud nemáte žádný vhodný po ruce, zvládnete to bez problémů i s keramickým hrnkem

Začněte výběrem keramického nebo porcelánového hrnku. Tyto materiály jsou pro tuto metodu nejlepší, jak upozorňuje web iReceptář protože jsou tvrdší než kov ostří nože, což umožňuje efektivní broušení a ostření. Poté otočte hrnek dnem vzhůru tak, aby dno hrnku, které je obvykle ploché a neglazované, směřovalo nahoru. To bude plocha, kterou budete používat k broušení nože. A pomocí vám může i voda se solí, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Připravte si stabilní povrch

Na pracovní desku položte čistou kuchyňskou utěrku nebo žínku. Zabráníte tak klouzání hrnku a zajistíte stabilní povrch pro vaše kutilské broušení. Pak podržte nůž v mírném úhlu u spodního okraje obráceného hrnku. Úhel by měl být přibližně 20 stupňů. Udržujte pevný úchop rukojeti nože a přejeďte ostřím po neglazovaném dně hrnku. „Pohybujte se plynule a kontrolovaně od základny čepele ke špičce a tento postup několikrát opakujte na obou stranách čepele.,“ zdůrazňuje Milan B. Z Litoměřic, který na tuto techniku nedá dopustit.

Pokud máte doma hrnek po babičce, vyřešíte jeden velký problém iZdroj fotografie: Depositphotos
Keramický hrnek je pro broušení nožů jako stvořený – musí však mít správné dno

Po několika přejezdech vyzkoušejte ostrost nože opatrným naříznutím kousku papíru nebo měkké zeleniny, například rajčete. Pokud je nůž stále tupý, pokračujte v broušení, dokud nedosáhnete požadované úrovně ostrosti. A hrnek vám pomůže i s broušení struhadla, své zkušenosti s tím jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také shrnuli do článku.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro rychlé broušení nože?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články