Stačí jednou šmiknout a je hotovo: Jednoduchý řez mrkve zabrání hnilobě a prodlouží její čerstvost a životnost

Před definitivním uložením mrkve do sklepa je nutné všechny kousky pečlivě přebrat a roztřídit. Jedině tak dlouho vydrží.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Creative Commons
                   

Mrkev obecná (Daucus carota) z čeledi miříkovitých je na našich zahradách pěstována poměrně často. Obsahuje totiž mnohé cenné živiny, jako například vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, vitamíny B, C, D, E a K, lecitin, vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, sodík, mangan a selen a antioxidant betakaroten. A lze i snadno uskladnit na zimu, takže poskytne zdroj živin i v chladných měsících.

Ošetření mrkve proti klíčení

Tradičně se mrkev uskladňuje v bednách s pískem. Ovšem i tady může přes veškerou péči začít klíčit. Existuje však proti tomu jednoduchý trik – stačí jí odříznout špičku. Taková mrkev přijde o zdroj látek, jež tento proces iniciuje a ve sklepě vám tak určitě neporoste.

Trik proti klíčení brambor

Mrkev však není jedinou zeleninou, která může ve sklepě klíčit. Problém může nastat i při uskladnění brambor. Před definitivním uložením brambor ze sklepa je nutné hlízy pečlivě přebrat a roztřídit. Především musíte odstranit nemocné plody, stejně jako všechny brambory poškozené při kopání. Hniloba, jež by takové plody postihla, se totiž může rychle rozšířit i na zdravé hlízy a nakonec zlikviduje celou sklizeň. Před uskladněním je také nutné brambory vysušit na dobře větraném místě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Uskladnění brambor ve sklepě

A jak tyto hlízy správně skladovat? Pamatujte si, že brambory se vždy ukládají v nízké vrstvě, maximálně do 1,5 metru výšky. Pokud hrozí, že by mohly během opravdu chladných dní namrznout, obalte je jutou nebo konopím. Dále se také vyhněte přímému slunečnímu záření. To nikdy nesmí dopadat přímo na brambory, a to ani skrze okno.

Pokud se vám tento faktor nepodaří uhlídat, spustí se uvnitř hlíz přirozený proces fotosyntézy. A ten rozhodně nechceme, protože kvůli němu vzniká škodlivý jed – solanin. A ten nelze odstranit ani varem. Při třídění brambor před uložením na zimu je proto nutné pečlivě vybírat a likvidovat i zelené hlízy, protože jsou jedovaté.

Vysijte si mrkev ještě teď

Pokud chcete mít příští rok čerstvou mrkev co nejdříve, pak už teď myslete na doplnění zásob výsev. Je to možné provést i v tuto dobu. Pro podzimní termín jsou vhodné rané odrůdy mrkve. V obchodech je lze sehnat pod názvy jako Amsterdamska, Kalina F 1 nebo Karo F 1. Ze zahraničních odrůd jsou pak velmi často k dostání například Primo F1, Espredo F 1 , Calibra F 1 , Chambor F 1 , Nektarina, Nanda F 1 , Damco F 1 , Tempo F 1.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Před výsevem mrkve a by na záhonku neměly růst například tyto plodiny:

  • dýně,
  • kopr,
  • pastinák,
  • celer,
  • křen,
  • anýz.

A totéž platí i pro řepu (Beta vulgaris var. Vulgaris). Naopak těmto dvěma druhům kořenové zeleniny vůbec nevadí brambory, cukety, rajčata, luštěniny, zelí a okurky.

Jaké triky používáte při uskladnění úrody vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články