Příprava brambor na vánoční bramborový salát, vyhněte se chybám v drobnostech a nepokažte výslednou chuť

                   

Bramborový salát je na Vánoce klasikou. Jen velmi málo lidí ho 24. prosince nemá na štědrovečerní večeři. Existují i lidé, kteří mají bramborový salát rádi natolik, že ho dělají i několikrát do roka. Recepty se výrazně liší, jelikož každá rodina si bramborový salát připravuje trochu jinak. Avšak brambory se na tento salát téměř vždy vaří stejně. Neznamená to ale, že v postupu či výběru surovin nelze udělat chybu.

Typ brambor na bramborový salát

Na přípravu bramborového salátu jsou nejlepší brambory typu A. Toto označení patří konzumním bramborům. Jejich specifikum je, že po uvaření jsou tvrdší a nepříliš moučnaté. Jsou proto ideální volbou, protože díky tomu, že jsou pevné, bude bramborový salát salátem a ne kaší s kousky další zeleniny.

Jak správně připravit brambory

Základem je samozřejmě brambory pořádně omýt. Jelikož existuje spousta receptů na vánoční bramborový salát (a každá rodina si ho doma dělá po svém), liší se i příprava brambor. Někteří lidé vaří brambory ve slupce a následně je loupou za studena, zatímco jiní je raději oloupou ještě před tím, než je uvaří. Ani na jednom způsobu není nic špatného, jen při loupání brambor po uvaření vznikne pravděpodobně krapet větší nepořádek.

iZdroj fotografie: Pixabay

Uvaření brambor není vůbec složité. Do dostatečně velkého hrnce dáme brambory, které zalijeme obyčejnou vodou tak, aby hladina vody byla v úrovni vrchních kousků brambor. Nezapomeňte je přiměřeně osolit. Jiné koření se ve většině receptů nepřidává.

Jak dlouho brambory vařit

Brambory typu A by se měly vařit asi 10–20 minut, přičemž je zapotřebí průběžně kontrolovat, zda jsou již uvařené. K přípravě je použijte, když po rozkrojení nejsou tvrdé a ani se nedrolí. V případě, že jsou brambory příliš měkké, je pravděpodobné, že jste je převařili, a tak vám bohužel moc k užitku nebudou, chcete-li se vyhnout výše zmíněné bramborové kaši.

iZdroj fotografie: Pixabay

Co dělat po uvaření brambor

Jakmile se brambory uvaří a vyhovují standardům, je zapotřebí nechat je vychladnout. V případě, že byste brambory do salátu přidali teplé, hrozí, že by se tatarka či majonéza (záleží na receptu) zkazila. Po vychladnutí brambory nakrájejte na kostičky. Někdo to dělá ručně, zatímco jiní si tuto činnost ulehčují mřížkou. Jakmile je tato fáze připravená, můžete přidat ostatní ingredience a vytvořit lahodný bramborový salát.

Jaký je váš oblíbený recept na bramborový salát?

Recept na bramborový salát pro inspiraci
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články