Osvojte si japonskou metodu a proměňte den praní v efektivní a uspokojivou součást vašeho týdne. Zabere vám totiž minimum času.
Japonská metoda sušení spočívá v chytré technice uspořádání prádla, která zlepšuje cirkulaci vzduchu. Klíč spočívá ve způsobu zavěšení prádla na sušák. Není to vůbec těžké a opravdu to zvládne i absolutní začátečník.
Jak sušit prádlo po japonsku
Začněte tím, že největší a nejtěžší kusy prádla pověsíte na okraje věšáku. Poté umístěte menší kusy doprostřed. Může se to zdát neintuitivní – velké kusy jistě brání přístupu vzduchu do středu – ale toto uspořádání ve skutečnosti podporuje lepší proudění vzduchu a zkracuje dobu sušení až o třicet minut, jak radí web Bloomberg.
Optimalizace cirkulace vzduchu a slunečního světla
Chcete-li z této metody vytěžit maximum, pak si osvojte ještě další šikovná vylepšení, jak doporučuje web MetropolisJapan. Každé jedno z nich vás posune k perfektně suchému a báječně vypadajícímu prádlu zase o kousek blíže. A to se rozhodně počítá.
- Rozdělte prádlo na větší vzdálenosti: Oblečení potřebuje prostor, aby mohlo dýchat. Přeplněný sušicí stojan proces sušení pouze prodlouží.
- Využijte sluneční světlo: Pokud je to možné, sušte prádlo venku nebo u otevřeného okna, kde může sluneční světlo napomáhat procesu sušení. Pamatujte, že to funguje i v chladném počasí.
Jak dlouho trvá sušení prádla?
Obecně se doba sušení může značně lišit v závislosti na několika faktorech, jako je například typ tkaniny, teplota vzduchu a to, zda používáte bubnovou sušičku nebo sušení na vzduchu. Použití japonské metody může tyto časy výrazně zkrátit díky lepšímu proudění vzduchu, které je zásadní pro scénáře sušení uvnitř i venku. Sušení na topení se naopak nedoporučuje, jak jsme už na webu Chalupáři-Zahrádkáři psali.
Kdy lze sušit prádlo venku?
V ideálním případě sušte prádlo venku, kdykoli to počasí dovolí. Sluneční světlo nejen pomáhá při sušení, ale také dezinfikuje vaše oblečení. Prádlo skvěle usušíte i za mrazu – jakkoliv to může znít paradoxně. Přebytečná voda totiž jednoduše zmrzne.