Přebytek hub využijte pro zavařování: Je to hračka, nálev je hotový za 10 minut

Houby jsou díky svému jedinečnému nutričnímu profilu skvělým doplňkem každého jídelníčku. A můžete je i zavařit.

Nač chodit na houby do lesa, dají se snadno pěstovat na zahradě i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Houby do zdravého jídelníčku patří. Mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a jsou skvělým zdrojem základních vitaminů a minerálů, včetně vitaminu D, vitaminů skupiny B (zejména niacinu a riboflavinu), draslíku, selenu a antioxidantů. Také obsahují také velké množství bílkovin, takže jsou vynikající náhradou masa v mnoha pokrmech. A jejich antioxidační vlastnosti „mají na svědomí“ i snížení zánětů a podporu zdraví imunitního systému

Proč konzervovat houby?

Konzervování hub, ať už sušením, mrazením nebo konzervováním, je podle webu MilujiZavařování oblíbený způsob, jak zajistit, aby vaše úroda hub vydržela i po skončení sezóny. Stačí jen několik málo ingrediencí a můžete je proměnit v chutný doplněk salátů a sendvičů nebo si je vychutnat přímo ze sklenice!

Jak dlouho vařit houby na zavařování?

Prvním krokem při konzervování hub je jejich vaření. Jak dlouho byste je však měli vařit, aby byly bezpečné pro konzervování? To závisí na tvrdosti použitých hub. Obecně platí, že houby by se měly vařit ve vroucí osolené vodě po dobu 10-15 minut. Tento proces je změkčí, zničí škodlivé mikroorganismy a zajistí, že lépe absorbují zavařovací nálev. Po uvaření je nezapomeňte důkladně opláchnout, abyste odstranili veškeré nečistoty a přebytečnou sůl.

Příprava hub na nakládání

Před zahájením celého procesu je nezbytné vybrat správné houby. Vždy používejte ty čerstvé a pevné, bez plísní a škůdců. Menší houby jsou ideální pro nakládání vcelku, zatímco větší druhy (třeba hříbky nebo lišky) je lepší nakrájet na kousky, jak radí web Aromka.

Dobrý a rychlý způsob sterilizace nádob na zavařování, zabere pár minut

Při pěstování hub je klíčová trpělivost; některým druhům může trvat několik měsíců až několik let, než vytvoří plodnice. iZdroj fotografie: Pixabay
Konzervování hub, zejména nakládáním, se stává stále oblíbenější metodou díky své snadnosti, chuti a pohodlí.

Jak připravit houbový nálev

Nakládání hub je rychlý a snadný proces a výsledek je neuvěřitelně chutný. A opravdu chutný nálev si vyrobíte za pouhých 10 minut:

  • Čerstvé houby (asi 1 kg)
  • 1,5 litru vody
  • 3 dl octa (nejlépe 5% kyselosti)
  • 70 g cukru
  • Špetka soli
  • Bobkový list
  • Kuličky pepře a nového koření (nepovinné)
  • Česnek, chilli nebo vločky červené papriky pro přidání koření (nepovinné)

Postup krok za krokem

V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr a sůl. Přidejte několik bobkových listů a několik zrnek pepře pro zvýraznění chuti. Pokud máte raději pikantní kousky, přidejte stroužek česneku nebo chilli papričku. Směs přiveďte k varu.

Babičky sbíraly třešňové listy po kilech, používaly je k zavařování i k výrobě čaje

Začněte tím, že houby povaříte přibližně 15 minut ve vodě se špetkou soli a malým množstvím octa. iZdroj fotografie: Pixabay
Začněte tím, že houby povaříte přibližně 15 minut ve vodě se špetkou soli a malým množstvím octa.

Před zalitím hub je nutné nechat nálev mírně vychladnout, aby nedošlo k jejich rozvaření. Mezitím si proto sterilizujte sklenice a naplňte předvařenými houbami. Houby zalijte vychladlým nálevem, aby byly zcela ponořené.

Sklenice pevně uzavřete a uložte je na chladném a tmavém místě. Pro dosažení nejlepší chuti nechte naložené houby před otevřením alespoň 2-4 týdny odležet. Čím déle leží, tím jsou aromatičtější. A pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit ještě víc, zavařte je. Chalupáři-Zahrádkáři už v minulosti zveřejnili i správný postup pro sušení.

Jak uchováváte nasbírané houby vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články