Houby jsou díky svému jedinečnému nutričnímu profilu skvělým doplňkem každého jídelníčku. A můžete je i zavařit.
Houby do zdravého jídelníčku patří. Mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a jsou skvělým zdrojem základních vitaminů a minerálů, včetně vitaminu D, vitaminů skupiny B (zejména niacinu a riboflavinu), draslíku, selenu a antioxidantů. Také obsahují také velké množství bílkovin, takže jsou vynikající náhradou masa v mnoha pokrmech. A jejich antioxidační vlastnosti „mají na svědomí“ i snížení zánětů a podporu zdraví imunitního systému
Proč konzervovat houby?
Konzervování hub, ať už sušením, mrazením nebo konzervováním, je podle webu MilujiZavařování oblíbený způsob, jak zajistit, aby vaše úroda hub vydržela i po skončení sezóny. Stačí jen několik málo ingrediencí a můžete je proměnit v chutný doplněk salátů a sendvičů nebo si je vychutnat přímo ze sklenice!
Jak dlouho vařit houby na zavařování?
Prvním krokem při konzervování hub je jejich vaření. Jak dlouho byste je však měli vařit, aby byly bezpečné pro konzervování? To závisí na tvrdosti použitých hub. Obecně platí, že houby by se měly vařit ve vroucí osolené vodě po dobu 10-15 minut. Tento proces je změkčí, zničí škodlivé mikroorganismy a zajistí, že lépe absorbují zavařovací nálev. Po uvaření je nezapomeňte důkladně opláchnout, abyste odstranili veškeré nečistoty a přebytečnou sůl.
Příprava hub na nakládání
Před zahájením celého procesu je nezbytné vybrat správné houby. Vždy používejte ty čerstvé a pevné, bez plísní a škůdců. Menší houby jsou ideální pro nakládání vcelku, zatímco větší druhy (třeba hříbky nebo lišky) je lepší nakrájet na kousky, jak radí web Aromka.
Jak připravit houbový nálev
Nakládání hub je rychlý a snadný proces a výsledek je neuvěřitelně chutný. A opravdu chutný nálev si vyrobíte za pouhých 10 minut:
- Čerstvé houby (asi 1 kg)
- 1,5 litru vody
- 3 dl octa (nejlépe 5% kyselosti)
- 70 g cukru
- Špetka soli
- Bobkový list
- Kuličky pepře a nového koření (nepovinné)
- Česnek, chilli nebo vločky červené papriky pro přidání koření (nepovinné)
Postup krok za krokem
V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr a sůl. Přidejte několik bobkových listů a několik zrnek pepře pro zvýraznění chuti. Pokud máte raději pikantní kousky, přidejte stroužek česneku nebo chilli papričku. Směs přiveďte k varu.
Před zalitím hub je nutné nechat nálev mírně vychladnout, aby nedošlo k jejich rozvaření. Mezitím si proto sterilizujte sklenice a naplňte předvařenými houbami. Houby zalijte vychladlým nálevem, aby byly zcela ponořené.
Sklenice pevně uzavřete a uložte je na chladném a tmavém místě. Pro dosažení nejlepší chuti nechte naložené houby před otevřením alespoň 2-4 týdny odležet. Čím déle leží, tím jsou aromatičtější. A pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit ještě víc, zavařte je. Chalupáři-Zahrádkáři už v minulosti zveřejnili i správný postup pro sušení.