Nákup mléčných výrobků v nejrůznějších slevách může být velmi výhodný. Naučte se zamrazit zakysanou smetanu na horší časy.
Zakysaná smetana patří k velmi oblíbeným mléčným produktům. Hodí se ke konzumaci jen tak, případně ji lze přidat do omáček nebo jiných teplých pokrmů. Pokud však překročí dobu své minimální trvanlivosti, pak v lednici obvykle příliš dlouho nevydrží. Lze ji ovšem šikovně zamrazit tak, aby po rozmrazení chutnala zase jako čerstvá. Je ovšem třeba při tom dodržet několik pravidel.
Jak správně zamrazit zakysanou smetanu
Domácí zakysaná smetana s vyšší tučností je k mrazení vhodná nejvíce, na takovou však už dnes lze narazit jen velmi obtížně. Pokud tedy máte zakysanou smetanu z obchodu, musíte ji na zamrazení správně připravit. Někteří odborníci ji doporučují trochu vyšlehat – zachová si poté svou strukturu i konzistenci a s rozmrazováním nebude problém. Doporučuje se také vsadit na šikovné mrazení. Smetanu je třeba mrazit v co nejmenší vrstvě, aby promrzla opravdu rychle. Jedině tak si zachová všechny vlastnosti.
Jak správně zmrazit mléko
Dalším produktem vhodným ke zmrazení je samotné mléko. To je vhodné zamrazit v plastové nádobě s víčkem nebo i v originální lahvičce, pokud je tedy plastová. Takové řešení však zabere v mrazáku více místa. Předtím je však z nádoby třeba trochu mléka odlít, aby nebyla plná (mohla by totiž prasknout). Mléko je možné skladovat v mrazáku po dobu 2 až 3 měsíců.
Před použitím je třeba ho rozmrazit v lednici, protože rozmrazování při vyšších teplotách podporuje růst bakterií. Při rozmrazování mléka také musíte počítat s tím, že se od sebe poté jednotlivé složky oddělí. Oddělený mléčný tuk nemá žádný negativní vliv na nutriční hodnotu mléka, ale pro mnoho lidí takový produkt zkrátka a dobře nevypadá příliš lákavě.
Co vědět o mražení mléka
Jeho konzistenci je možné opět sjednotit silným protřepáním nebo je také možné mléko jednoduše nalít do mixéru. Je však nepravděpodobné, že by mléko zcela získalo svůj původní vzhled. Možné je také zamrazení mléka ve formičkách na led. Mražené kostky mléka se skvěle hodí do kávy nebo do smoothie.
Jak zamrazit máslo bez ztráty chuti
Na mražení másla není žádná věda. Pamatujte si pouze to, že zcela čerstvé nesolené máslo je možné obvykle skladovat v mrazáku pouze měsíc, ovšem naopak máslo slané vám za stejných podmínek vydrží téměř rok. Rozmrazujte ho při běžné pokojové teplotě.
Je možné zamrazit vejce?
Ano, i přebytek vajec lze zamrazit, pokud víte, jak na to. Mrazit je ovšem musíte bez skořápky, a to nejlépe ve formičkách na led. Pokud už víte, jak budete vajíčka pro rozmrazení používat, můžete bílky oddělit od žloutků a zmrazit je v samostatných formách. Někteří kuchaři dokonce tento postup doporučují jako jediný správný.
A to proto, že konzistence samostatně mražených bílků a žloutků se téměř nezmění. Zmrazená vejce je možné skladovat asi rok. A pokud chcete předejít jakékoliv možné kontaminaci i ztrátě chuti a vůně, rozmrazujte je vždy výhradně v lednici.