Ne všichni sousedé jsou pro rajčata vhodní. Například okurky pro ně patří mezi nepřátele číslo jedna, což negativně poznamená úrodu.
Zahrada může být často dějištěm stejně intenzivního a rafinovaného dramatu, jaké se odehrává v ekosystémech divoké přírody. Ne všechny rostlinné druhy se totiž navzájem snesou, jak píše web iReceptář.
Vyzrajte na svou úrodu
Ve hře je tajemství tzv. doprovodné výsadby – starobylé techniky, kterou používají původní obyvatelé Ameriky a Číny již stovky, ne-li tisíce let (Chalupáři-Zahrádkáři už o tomto tématu psali dříve).
Porozumění doprovodné výsadbě
Doprovodná výsadba je víc než jen umístění rostlin vedle sebe. Zahrnuje jejich strategické rozmístění založené na tom, jak určité rostliny mohou těžit ze své vzájemné společnosti, nebo jí naopak trpět. Tato technika bere v úvahu různé ekologické faktory – skvělým příkladem je například ochrana proti škůdcům, opylování, prostorová interakce a vzájemné zastínění nebo podpora.
Například rajčatům se daří, když se pěstují s bazalkou, která zlepšuje jejich chuť a pomáhá odpuzovat škůdce. Dalším vynikajícím společníkem rajčat jsou afrikány alias aksamitníky, které svou silnou vůní odrazují háďátka a další škůdce.
Proč se rajčata a okurky nesnášejí
Ovšem pozor je třeba dávat i na druhy, které se mezi sebou navzájem příliš dobře nesnesou. Důvody, proč nesázet rajčata vedle okurek, se soustředí na jejich rozdílné potřeby a způsob interakce s prostředím:
- Okurky jsou žíznivé rostliny, které potřebují hodně vody, což může vést k tomu, že rajčatům většinu potřebné vláhy doslova ukradnou.
- Okurky také mohou růst dosti bujně a vysoko, což může rajčata zastínit. To obvykle vede ke špatnému vývoji plodů a zvýšení náchylnosti k chorobám, jak informuje web ProŽeny.
Ochrana proti chorobám při pěstování rajčat
kromě správné výsadby si však podle mých zkušeností musíte při pěstovávání této oblíbené zeleniny pohlídat i další věc. Rajčata jsou totiž obzvláště náchylná k řadě chorob, zejména k houbovým infekcím, jako je plíseň a hniloba. Buďte tedy připraveni zasáhnout – skvělý je například postřik z mléka.