Postřik z listů rebarbory odežene všechny škůdce, nemohou ho ani cítit

Až si budete chtít pochutnat na koláči z rebarbory, nevyhazujte její listy. Poslouží jako ingredience pro přírodní insekticid.

Rebarborové listy i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Rebarbora neboli reveň je rostlina plná vitamínů, jejíž řapíky se zpracovávají do kompotů, marmelád, koláčů a jiných sladkých pokrmů. Ke konzumaci se však nehodí obří rebarborové listy, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která je zdraví nebezpečná (její množství postupem času stoupá i v řapících, proto je vhodné sklízet je jen do začátku léta, maximálně poloviny července). Využít je ovšem můžete k jiným účelům – k výrobě postřiku a jíchy proti nejrůznějším škůdcům.

Rebarborové listy odeženou všechny škůdce

Preparáty z listů rebarbory mají tu výhodu, že jsou jednoduché na výrobu, nebudou vás stát ani korunu a jsou netoxické, tudíž zcela bezpečné pro vás i přírodu. Zároveň jsou ale velice účinné – postřik dokáže zahnat třeba mšice, svilušky nebo housenky běláska zelného, jež způsobují škody hlavně na košťálovinách. Půda zalitá jíchou z rebarbory zase nevoní nenasytným slimákům.

Jak na postřik z rebarborových listů

Dříve než rebarborové listy vyhodíte na kompost, zkuste z nich vyrobit ekologický postřik. Kilogram čerstvých listů natrhejte na kousky, vložte do hrnce a zalejte je 10 litry vody. Přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte vychladnout. Nakonec směs sceďte a přelijte do rozprašovače. Před samotným použitím již tekutinu nemusíte nijak ředit, v takové koncentraci škůdce zlikviduje, ale zároveň rostlinám nezaškodí. Pokud bojujete se sviluškami, můžete dokonce rostliny postříkat i během slunečného dne, postřik tak bude ještě účinnější.

Housenka běláska škodí iZdroj fotografie: Pixabay

Rebarborové listy jako ingredience na jíchu

Stejně jednoduchá je i výroba rebarborové jíchy, jen vám zabere trochu více času. Nadrobno nakrájejte 2 kg rebarborových listů a poté je zalejte v plastovém kyblíku 15 litry vody. Nádobu se směsí poté odstavte na tmavé místo a nechte týden až čtrnáct dní fermentovat. Čas od času kejdu promíchejte. Jícha bude hotová, jakmile zmizí pěna na povrchu. Pokud s ní zalejete záhon – pokud možno v suchý, ale zatažený den – zaženete slimáky. Jíchu ale také můžete rozředit vodou v poměru 1:5 a použít jako postřik.

Jak pěstovat a zpracovat rebarboru

Jak využíváte rebarborové listy vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články