Houby na nádobí jsou barevně rozdělené podle toho, na jaký typ povrchu se hodí. Zjistěte, proč nepoužívat například zelenou houbičku na sklo.
Houbičky na nádobí jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Používají se denně na odstranění nečistot z nádobí po vaření, jemných nečistot na skle, ale i na běžný úklid domácnosti. Jistě jste se už někdy zamysleli, proč se nevyrábějí v jedné barvě, ale jejich barevná škála je veliká. Má to jednoduché vysvětlení, každá z nich je totiž podle barvy a drsnosti brusné strany určená na jiné povrchy.
Barva houbičky napoví, na co se hodí
Skutečně je tomu tak, houbičky na nádobí se dělí podle tvrdosti a důležitá je drsnost abrazivní strany, díky které poznáte, na co je určená. Samozřejmě existují i levná balení houbiček, kde jsou barvy opravdu jen na okrasu, ovšem u těch dražších můžete narazit právě na rozdělení podle tvrdosti.
Žlutá houbička patří mezi nejměkčí
Kuchyňská houbička žluté barvy je velmi měkká a šetrná ke všem povrchům. Hodí se především na čištění sklenic a skla obecně, není zde důvod k obavám, že by došlo k poškrábání. Pokud má houbička jiné zbarvení, ale abrazivní strana je žlutá, pak jde o tentýž typ.
Středně tvrdé houbičky hrají barvami
Červená, oranžová, či růžová. Tyto houbičky patří mezi nejčastěji používané, jsou totiž vhodné prakticky na všechny povrchy. Taktéž i modrá nebo červená brusná strana houbičky patří mezi středně tvrdé.
Zelená houbička je nejdrsnější
Houbičky zelené barvy patří mezi nejvíce tvrdé a odstraníte jimi i velmi odolné a zaschlé skvrny. Buďte ale opatrní, například na sklo nebo smaltované hrnce opravdu vhodné nejsou, mohlo by dojít k poškrábání a znehodnocení povrchu. Stejně tak i u jinak zbarvených houbiček platí, že je-li abrazivní strana zelená, je velmi dobrým pomocníkem pro odstranění odolných nečistot. Po čase užívání tato vrstva změkne.
Kuchyňské houbičky dezinfikujte
Houbičky přicházejí do častého kontaktu s nečistotami a jsou tak zásobárnou bakterií. Abyste ale prodloužili jejich životnost, můžete je dezinfikovat jednoduchými způsoby. Stačí houbu například vložit do myčky na nádobí, pokud použijete program s vyšší teplotou. Další z možností je houbičku jednoduše vyvařit v hrnci a nechat řádně vyschnout. Přidejte pár kapek octa a citronové šťávy a trochu jedlé sody (případně i kvalitního esenciálního olejíčku pro vůni). Tyto přísady působí antibakteriálně a houbička pak bude opět sterilní.
Vyčištění houbičky je možné i v mikrovlnné troubě. Houbičku namočte a dobře vyždímejte. Vhodnou nádobu naplňte vodou, vložte houbičku a dejte do mikrovlnky. Zapněte ji na co nejvyšší výkon asi na 4 minuty. Počkejte, až vychladne, vyždímejte a nechte uschnout. I samotná mikrovlnná trouba se bude čistit jednodušeji, když dáte na vlhkou houbičku pár kapek saponátu na nádobí a vložíte ji do mikrovlnné trouby na 2 minuty. Nečistoty se uvolní i mikrovlnka se pak bude lépe umývat.