Rajčata a okurky mají na našich zahradách nezastupitelné místo. Pokud chcete zpracovat jejich přebytky, pak vsaďte na salát.
Salát z okurek a paprik v rajčatovo-česnekové zálivce je vynikající, pikantní a osvěžující pokrm, který vám zpříjemní stolování. Tento ukrajinský recept v sobě spojuje křehkost okurek a sladkost červených paprik, které jsou zalité bohatou zálivkou z rajčat a česneku. Je nejen chutný, ale také výživný.
Salát z okurky a papriky – recept
Pokud hledáte recept na zdravé a syté jídlo, pak určitě vyzkoušejte tento recept. Seznam ingrediencí není nijak dlouhý ani složitý.
- 3 kg okurek
- 2,5 kg zralých rajčat na zálivku
- 1,5 kg rozčtvrcených rajčat (nejlépe mírně nezralých na krájení)
- 1 kg červené papriky
- 800 g šalotky (nebo červené cibule)
- 1 šálek oloupaného česneku
- 2 polévkové lžíce soli
- 9 lžic cukru
- 2 polévkové lžíce 9% octa
- 100 gramů rostlinného oleje
- Svazek petrželky a koriandru (nepovinné, podle chuti)
Začněte tím, že společně rozmělníte zralá rajčata a šalotku. K tomuto úkolu můžete použít mlýnek na maso. Směs rajčat a šalotky nalijte do velkého hrnce a přiveďte ji k varu, přičemž ji udržujte přikrytou. Nechte vařit přibližně 10 minut. Po 10 minutách přidejte cukr, sůl a okurky nakrájené na půlkolečka o tloušťce 1 cm (nebo jednoduše na kolečka, pokud jsou vaše okurky malé). Směs důkladně promíchejte. Ochutnejte ji a upravte množství soli podle svých preferencí. Nakonec hrnec přikryjte a nechte směs přejít varem.
Jak sterilovat salát z okurek
Sklenice dobře vysterilizujte a víčka očistěte ponořením do vroucí vody. Sklenice poté naplňte salátovou směsí a nahoře nechte asi centimetr volného místa. Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky, ihned je otočte dnem vzhůru a přikryjte je dekou nebo silnou utěrkou. Sklenice se tak pomalu ochladí a vytvoří se vakuový uzávěr. Pro jistotu je pak můžete i zavařit ve vodní lázni, obvykle to však nebývá třeba.
Nyní už vám jen zbývá si svůj kulinářský poklad vychutnat. Okurkový a paprikový salát v rajčatovo-česnekové zálivce je velmi lahodný pokrm, který v sobě spojuje chutě zralých rajčat, okurek, červené papriky, šalotky a špetky česneku. Zálivka pak dodává tomuto tradičnímu ukrajinskému receptu skutečnou hloubku a komplexnost. Salát samotný je ideální jako letní příloha nebo i jako zdravá svačina. A konzumovat ho můžete teplý i studený. A pokud zavařujete okurky samostatně, nezapomeňte jim odříznout konce – budou tak ještě lepší.