Užijte si čerstvé jahody ve vysoké kvalitě co nejdéle. Jejich trvanlivost prodlouží ponoření do octové lázně (stačí na pár minut).
Jahody jsou oblíbené pro svou vůni, chuť a množství vitamínů, které obsahují. Jejich jedinou nevýhodou je, že se rychle kazí – v lednici vydrží maximálně dva dny. Je tedy nezbytné kupovat jahody těsně před tím, než se je chystáte spotřebovat, a dbát na správné skladování, které dokáže jejich životnost lehce prodloužit. Užitečným pomocníkem je při skladování jahod obyčejný ocet.
Vyberte ty správné plody
Aby jahody vydržely co nejdéle, vybírejte vždy neponičené a pevné plody se sytě červenou barvou a svěže zelenými lístky bez jakýchkoliv stop plísní. Na rozdíl od některých jiných druhů ovoce jahody po utržení již nedozrávají a jejich chuť zůstává nevýrazná, proto se vyhněte plodům s bledou barvou nebo světlými místy, které nejsou dostatečně zralé. Pamatujte, že velmi velké plody bývají méně sladké než ty menší.
Základní pravidla při skladování jahod
Jestliže jste si domů donesli větší množství jahod, které ihned nespotřebujete, nezapomeňte na několik zásad, díky nimž se nezkazí zbytečně rychle. Všechny plody před uložením do lednice (kde by se teplota měla pohybovat mezi 1 a 5 °C) prohlédněte a zkažené odstraňte. Jahody nemyjte, ať je nevystavujete zbytečnému vlhku, které by mohlo způsobit plesnivění. Přebytečné vlhkosti zabráníte i tím, že nádobu, ve které budete ovoce skladovat, vyložíte papírovými utěrkami.
Jahody skladujte celé
Plody před uskladněním v lednici rozhodně nekrájejte, celé plody tam vydrží mnohem déle. Netrhejte ani lístky nebo stopky, protože ty zabraňují tomu, aby se do plodů dostaly bakterie nebo vlhkost. Odstraňte je až těsně před konzumací. Jahody skladujte v jedné vrstvě v plastové nebo skleněné nádobě a dbejte na to, aby se navzájem co nejméně dotýkaly. Zabráníte tím přenášení plísně, pokud se přece jen stane, že se některé plody začnou kazit.
Ocet prodlouží trvanlivost jahod
Vyzkoušet při skladování jahod můžete trik našich babiček, které k prodloužení trvanlivosti ovoce používaly ocet. Smíchejte ho s vodou v poměru 1:3 a do vzniklého roztoku na pár minut jahody ponořte. Poté plody opláchněte pod tekoucí vodou, nechte je odkapat v cedníku a doschnout na plechu vyloženém papírovými utěrkami. Nemáte-li po ruce ocet, ponořte jahody na několik vteřin do vody o teplotě 50 až 60 °C. Nakonec je uložte do lednice a pravidelně kontrolujte, zda se neobjevila plíseň.