Bramborové slupky obsahují hodně živin, které mohou pomoci zlepšit kvalitu půdy a podpořit růst rostlin. Jen to s nimi nesmíte přehnat.
Brambory, které jsou ceněné pro svou všestrannost, se na našich stolech objevují v nesčetných podobách: vařené, smažené, mixované i pečené. Po těchto gastronomických požitcích nám však často zůstává vedlejší produkt – bramborové slupky –, který se obvykle vyhazuje. Můžete je však proměnit v pokladnici výživy pro vaši zahradu.
Nový pohled na bramborové slupky
Představte si, že slupky z vašeho posledního vydatného bramborového pokrmu nejsou odpad, ale naopak šikovný pomocník se skrytým potenciálem, který jen čeká na to, až ho využijete. Cesta od kuchyňských zbytků k zahradnímu zlatu je přitom jednodušší, než by se mohlo zdát – stačí jen vsadit na ten správný postup.
Slupky stačí povařit ve vodě (dejte jí tolik, aby byla zcela ponořené – tak to dělám já) a nechte 24 hodin louhovat. Tento odvar plný živin se po přecezení po zředění vodou v poměru 9:1 stane pro vaše rostliny opravdu ideálním nápojem bohatým na živiny, který je povzbudí doslova od kořenů až ke špičkám pupenů. Ani mokré slupky však nevyhazujte. Pokud je rozhodíte kolem svých oblíbených rostlin ochráníte je k před slimáky – tak to alespoň doporučuje web PrimaNápady.
Jde to i na sucho
Rádi byste něco trvanlivějšího, co nemusíte před každým hnojením připravovat znovu? V takovém případě doporučuje naše čtenářka Michaela K. z Olomouce slupky usušit v troubě nebo radiátoru, a poté je rozemlít na jemný prášek. „Tuto moučku z bramborových slupek pak můžete přimíchat přímo do půdy a získat tak pomalu se uvolňující živiny, které podpoří silný růst rostlin. Nic jiného nebude třeba. Používám lžička na každý květináč, a to jednou za měsíc.“
Až tedy příště budete stát v kuchyni a loupat brambory na příští jídlo, nezapomeňte, že v rukou nedržíte jen předstupeň chutného pokrmu, ale i skvělého pomocníka pro vaši zahradu. A použít je můžete třeba i pro bělení prádla, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali v minulosti. A podobně se vám mohou hodit i slupky z banánu nebo okurek.