Houbaři, zpozorněte: Jak zvládnout sušení hub i bez sušičky? 3 prověřené způsoby, které značně urychlí celý proces a ušetří tak mnoho času

Hřiby jsou známé nejen svou vynikající chutí, ale také obsahem mnoha užitečných látek. A aby si obě vlastnosti zachovaly, je třeba je řádně usušit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hříbky jsou v podzimní kuchyni nepostradatelné. Dodávají totiž každému pokrmu opravdu jedinečnou chuť a mimořádné houbové aroma. Aby se z nich však nestal pouze sezónní produkt, je třeba je řádně nasušit. Existuje několik šikovných způsobů, stačí si vybrat ten nejlepší.

Jak zpracovat hřiby k sušení

Nejdříve je však třeba houby na tuto činnost řádně připravit. K čištění a krájení hub používejte vždy jen nože s plastovou čepelí nebo kvalitní nerezovou ocel. Důležité je, aby nekvalitní slitina čepele nijak nereagovala s houbami, což by vedlo k oxidaci. Ta poničí některé látky, a dokonce ovlivňuje i chuť. Pamatujte si také, že houby, které se rozhodnete sušit, byste nikdy neměli umývat, ale pouze pečlivě očistit nožem. Pokud jsou některá místa silně znečištěná, můžete je otřít suchým ručníkem.

Sušení hub na čerstvém vzduchu

Jde o nejstarší a nejprověřenější způsob sušení, vhodný zejména pro malé nebo středně velké exempláře. A jak na to? Navlékněte je na silnou nit (ta by měla vést středem nohy). Poté je zavěste na místo s dobrým prouděním vzduchu. Důležité je také to, aby na houby nedopadaly sluneční paprsky. Pokud chcete sušení hříbků tímto způsobem urychlit, zavěste je na co nejteplejší místo, například nad topení nebo vedle sporáku.

Sušení hub v troubě

Tímto způsobem lze zpracovat i velké houby. A jak na to? Nejdříve je nakrájejte na plátky. Poté je v jedné vrstvě narovnejte do pekáče. Jednotlivé kusy by se neměly dotýkat. Nakonec plech vložte do trouby. Při teplotě 75 °C vám bude celá procedura trvat 4–6 hodin. Nezapomeňte na to, že by dvířka by měla být lehce pootevřena, zatímco se houby suší. Vložte do nich například složenou utěrku nebo je zajistěte vařečkou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V troubě je možné oproti tradiční metodě sušení snáze udržet stálou teplotu, takže je možné houby opravdu pořádně vysušit. Ujistěte se však, že teplota nikdy nevystoupí nad 75 stupňů, jinak se produkt spálí. Pro maximální efekt je lepší během prvních 1,5 až 2 hodin nastavit teplotu asi na 60 stupňů, poté ji na několik hodin zvýšit na 70 stupňů, a nakonec ji znovu snížit až do úplného vysušení hub.

Sušení hub v elektrické sušičce

Začátek procesu je stejný jako v případě sušení v troubě, jen je musíte následně rozložit na rošty elektrické sušičky. Sušte je při teplotě 55 stupňů, a to po dobu 6 až 9 hodin. Houby průběžně kontrolujte. Usušené hříbky by měly zůstat lehce gumové, rozhodně z nich však nesmí vytékat žádná tekutina. Nezapomeňte také plata sušičky měnit (přesný interval je obvykle určen v návodu).

Houbový prášek z hříbků

Tento voňavý a výživný prášek z hříbků má v kuchyni velmi široké využití. Přidává se například do polévek a omáček, k dušenému masu, k luštěninám a do dalších pokrmů. Jak ho připravit? Vysušené houby by měly být jemně nakrájeny. Poté je musíte rozemlít v mixéru nebo v mlýnku na kávu. Pokud si chcete přímo připravit oblíbené houbové koření, pak k houbám přidejte pár kuliček nového koření a trochu soli. Po rozemletí uložte do vzduchotěsné nádoby.

Jak zpracováváte houby nejraději vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články