Vzpomínky na dětství se vám vybaví v každém kousku tohoto úžasného koláče. Vraťte se do mladých let a využijte jablka k přípravě tohoto lahodného dezertu.
Pokud patříte mezi milovníky jablek, pak byste rozhodně měli vyzkoušet tento jednoduchý recept. Koláč podle babiččina receptu vás zaručeně vrátí zpět do dětství. Stačí vám přitom jen pár surovin a trochu vašeho času. Za chvíli si tak budete moci na této dobrotě pochutnat s celou rodinou. Připomeňte si bezstarostné časy svého mládí a dejte se do pečení.
Jak využít zralá jablka
Jestli se vám v tomto roce podařilo vypěstovat opravdu velké množství jablek, patříte mezi opravdové šťastlivce. Tyto sladké a šťavnaté plody lze využít k přípravě velkého množství pokrmů. Na své si přijdou jak milovníci sladkého pečiva, tak i pečených čajů, moštu nebo marmelád. Lze je však využít také k dochucení masových pokrmů. Tento recept vám však pomůže upéct ten nejlepší koláč na světě a můžete od jeho přípravy zapojit celou rodinu.
Co budete k pečení potřebovat
Abyste se mohli pustit do práce, nejdříve si nachystejte veškeré potřebné suroviny. Potřebovat budete zejména 70 g másla, 150 g cukru krystal, 120 ml kravského mléka, 1 vejce pokojové teploty, 180 g hladké mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva a 2 kusy jablek. Jakmile máte ingredience připravené, pusťte se do práce a za chvíli máte hotovo.
Postup pečení koláče
Ze všeho nejdříve nechte máslo a vejce v pokojové teplotě, aby se vám s nimi lépe pracovalo. V dalším kroku smíchejte v míse změklé máslo se solí a cukrem do hladké pěny. Poté přidejte mléko, vejce a jednu polévkovou lžíci mouky. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily. K tomu lze použít metličku na šlehání nebo ruční mixér.
Zbylou mouku do směsi přesijte přes síto i s práškem do pečiva, abyste zabránili vzniku hrudek. Formu na koláč vymažte olejem a nalijte do ní těsto. Rozetřete do všech stran, a poté vršek ozdobte jablkem nakrájeným na tenké plátky. To lze ještě dochutit skořicí a trochou cukru. Pečte v zapékací pánvi nebo v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 40 – 45 minut.