Uchovejte si čerstvé bylinky i bez mrazení jako naše babičky. Vydrží čerstvé dlouhé týdny, plné vůně a vitamínů

Pokud si neumíte vaření představit bez zásoby čerstvých bylinek, naučte se, jak je správně skladovat i bez mrazení.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Úroda čerstvých bylinek je během léta samozřejmostí. Už na podzim však začínají teplomilnější druhy opadávat a okolo svátku dušiček už nebývá na bylinkové zahrádce zeleného vůbec nic. Ale jak si tedy poradit, když si neumíte vaření bez této ingredience vůbec představit? Nemusíte si přecpávat mrazák. Známe mnohem jednodušší způsob, který v bylinkách zachová všechny cenné látky i chuť.

Jak uchovat bylinky na zimu

Ze všeho nejdříve svoje bylinky dobře opláchněte. Bude stačit čistá voda, ale pokud chcete sázet na jistotu, přidejte do ní i trochu octa. Na jeden větší džbánek budete potřebovat půl sklenice.

  • Poté nechte bylinky dobře okapat.
  • Nejdříve v cedníku a poté na papírové nebo textilní utěrce.
  • Musí být opravdu dokonale suché.

Půl hodiny osychání je tedy minimum. Jakmile je máte takto připravené, pusťte se do jejich krájení.

Zdroj fotografie: Pixabay

Nesekejte je nahrubo, ale přesně na takové kousky, které upotřebíte do vaření. Vezměte si co nejostřejší nůž, a to pokud možno keramický. Zelené rostliny totiž obsahují velké množství vitamínu C, který v kontaktu s kovem oxiduje. Jakmile máte hotovo, zbývá vám už jen připravit si vhodnou nádobku na skladování. Musí jít o takovou, která půjde snadno otevírat a vejde se vám do lednice. A proč taková přísná kritéria?

Bylinky z lednice jako čerstvé

Věřte nám, že ji budete používat opravdu často. Její velikost by měla být dostatečná k tomu, aby se do ní všechny nasekané bylinky vešly bez nadměrného pěchování. Dno nádoby vyložte kusem papíru, bylinky nasypte dovnitř, a nakonec vše přetáhněte potravinářskou fólií. Teprve poté nasaďte na nádobu víčko a dobře uzavřete. A stejný postup zopakujte pokaždé, když z nádobky bylinky odeberete.

Zdroj fotografie: Pixabay

Uvidíte, že se vám to vyplatí. Bylinky tu vydrží čerstvé dlouhé týdny. Vždy vás překvapí jejich příjemná vůně a báječná chuť. Tento postup je ideální pro uchování petržele a koriandru, ale uplatníte ho i u jiných druhů těchto zelených dochucovadel. Samozřejmě takto lze uchovávat i bylinky určené na přípravu léčivých sirupů, třeba listy jitrocele, tymiánu apod. A chcete-li se obejít bez fólie, použijte vakuovací krabičky.

Uchování bylinek na zimu v octu

Chcete mít přísun čerstvého kopru, tymiánu dalších bylinek po celou zimu? Vsaďte na jejich uchování v octu. Je to opravdu jednoduché. Stačí do dostatečně velké sklenice nasypat jeden díl vybraných bylinek (může jít i o směs) a přelít je dvěma díly octa. Doporučujeme ten jablečný. Nemění tolik chuť bylinek a i v jídlech bývá poměrně dobře použitelný. Na sklenici položte kousek pečicího papíru a přišroubujte víčko.

Zdroj fotografie: Pixabay

Tento papír je důležitý, ochrání totiž kov před nepříjemnou korozí. Sklenici uložte asi na měsíc na tmavé místo nejlépe při pokojové teplotě (ideální bude tedy třeba špajzová skříňka nebo spižírna). Během této doby ocet nádherně nasaje vůní bylin. Bylinky můžete samozřejmě kdykoliv odebrat a použít podle potřeby, ovšem velmi brzy si zamilujete i použití samotného octa. Jídlo mírně okyselí a navoní.

Vsadit můžete i na bylinkové kombinace

Nechcete uchovávat třeba jen samotný kopr, pažitku nebo koriandr? Pak vyzkoušejte zajímavé kombinace pro výrobu ochucených octů. Směs na maso si žádá oregano, tymián, oloupané stroužky česneku, majoránku a rozmarýn. Pokud chcete kořenit spíše divočinu, pak použijte jednu lžičku hřebíčku, kardamomová semínka, muškátový oříšek, nové koření, černý pepř a malý kousek kvalitní skořice.

Urodila se vám jablka? Můžete si z nich vyrobit jablečný ocet a bylinky následně naložit do něj