S vypalováním trávy na zahradě opatrně, může to skončit pokutou ve výši 25 tisíc korun

Jaro se blíží a s tím tráví zahrádkáři více času venku. Nedopusťte se chyby při čištění zahrady, mohla by vás přijít draho.

Ohraničený oheň i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jarní počasí často podněcuje aktivní zahrádkáře v práci na zahradě. I já jsem nedočkavá a jen co ustane déšť, už jsem venku a těším se z pohybu na čerstvém vzduchu na své milované zahrádce. Myslím si, že jaro je nejkrásnějším obdobím, dny se prodlužují, počasí je stálejší, příroda se začíná probouzet ze svého zimního spánku, tráva se zelená a je to jakýsi příslib další pěstitelské sezóny. Buďte ale obezřetní, neboť přílišná aktivita nemusí být vždy ku prospěchu. Takové čištění zahrady může pořádně zamávat s rodinným rozpočtem.

Zákon mluví jasně

Web Uničov varuje před požáry, které vznikají především v jarním období. Vegetace je po zimě suchá a nedbale rozdělaný oheň se tak může velmi rychle vymknout kontrole. Rozhodnete-li se pro ohýnek v přírodě, měl by být ohraničen, aby se předešlo jeho šíření, například kameny či vyhloubením zeminy. Při odchodu je nutné jej uhasit tak, aby se z místa nekouřilo. Zakázané je jeho přenášení a zakládání v blízkosti menší než 50 metrů od hranice lesa.

Hasiči varují: Za čištění zahrady ohněm pokuta až 25 000 Kč

Nebezpečí vzniku požáru je ovšem vysoké i v případě, že zapálíte (v rámci dobrého úmyslu uklidit drobné větve a listí) na vaší zahradě. Web ZákonyProLidi informuje o zákonu č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. Ten říká, že vypalováním porostů a způsobení požáru může být trestáno pokutou ve výši až 25 000 Kč. Právnické osoby může nedodržení zákona stát až nemilých 500 000 Kč, jak Chalupáři-Zahrádkáři psali.

České bankovky iZdroj fotografie: Piqsels
Vysoká pokuta hrozí za vypalování bioodpadu

Oheň mějte pod kontrolou

Asi nejnebezpečnějším živlem vůbec je právě oheň. O svou zkušenost se podělil také náš čtenář pan Zdeněk M. z Rosic: „Jednou jsem zapálil oheň na zahradě, abych spálil bioodpad, který jsem na zahradě našel. Vše jsem měl pod kontrolou, dokud se neobrátil vítr. Oheň se začal šířit, naštěstí jsem ale aktivně zakročil a nebylo nutné volat záchranný sbor.“ Když už stanete tváří v tvář požáru, je nutné jednat rychle a efektivně. Více jsme na Chalupáři-Zahrádkáři psali v dřívějším článku, kde radil zkušený hasič.

Jak bráníte šíření požáru vy,

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články