Hnojivo, které popostrčí rostliny k růstu a květu, nehledejte na pultech květinářství, ale v odpadkovém koši. Blahodárné účinky mají na rostliny vaječné skořápky.
Ve většině domácností končí v bio odpadu, přitom jsou fantastickým zdrojem živin pro řadu rostlin na balkoně i v zahradě. Vaječné skořápky obsahují řadu minerálů a stopových prvků jako vápník, hořčík, fosfor, jód, železo a mnohé další. Prospějí jak kalcifilním (neboli vápnomilným) květinám, tak těm, kterým vyhovuje spíše neutrální půda, např. karafiátům nebo muškátům, které postrčí ke kvetení. Uvítá je i na vápník náročná zelenina jako rajčata či papriky, kterým při jeho nedostatku hrozí zpomalený vývoj a hniloba květů a plodů.
Vaječné skořápky jako přírodní zdroj vápníku
Se skořápkami můžete naložit hned několika způsoby, záleží, kolik času chcete přípravě hnojiva věnovat a co si od něj slibujete. Nejrychlejší a nejjednodušší je dobře je omýt, usušit a nadrtit na malé kousky, které poté rozsypete na záhon. Vytvoříte-li z nich dostatečně silnou vrstvu, odradíte tím navíc slimáky, kteří se přes ni k plodinám nedostanou. Rozdrcené skořápky můžete také namlít v mixéru na jemný prášek a tím posypat zeminu v květináči či truhlíku třeba muškátům nebo levanduli.
Vylepšete vaječné hnojivo o další látky
Při hnojení se nemusíte omezovat jen na samotné skořápky, poslouží i jiný kuchyňský zbytek – kávová sedlina. Smíchejte vaječné skořápky s lógrem a získáte tak hnojivo bohaté nejen na vápník, ale také na dusík. Navíc kávu nesnáší spousta zahradních škůdců, kromě slimáků také mravenci a mšice. Pozor – použít můžete jen sedlinu z kávy, která nebyla slazená. Než začnete obě ingredience míchat, dbejte na to, aby byly dokonale vysušené, jinak hrozí, že se v květináči nebo na záhonku objeví plíseň.
Účinky skořápek podpoří ocet
Efektivnější hnojivo vytvoříte, pozvete-li si na pomoc obyčejný ocet. Ten totiž dokáže z vaječných skořápek vytáhnout vápník, takže ho pak rostliny rychleji přijmou a lépe zužitkují. Vhodnou nádobu naplňte rozdrcenými skořápkami, do půlky nalejte kvasný ocet a zbytek doplňte teplou vodou. Nechte dva dny odstát a poté přeceďte. Vzniklou tekutinu zřeďte stejným množstvím vody a vrhněte se do zalévání. Rostliny porostou rychleji a budou odolnější vůči škůdcům a chorobám.