Všechny příbory se budou zase jen lesknout, chce to sodu se solí

Čisté a lesklé příbory jsou tou nejlepší vizitkou každé hospodyňky. Naštěstí jim jejich původní krásu můžete vrátit jednoduchými metodami.

Všechny příbory se budou zase jen lesknout, chce to jen sodu se solí i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný) a jedlá sůl (chlorid sodný) jsou více než jen kuchyňské potřeby na vaření; jde totiž i o silné čisticí prostředky. Společně vytvářejí mírně abrazivní směs, která účinně odstraňuje zašlý lesk a nánosy, aniž by poškrábala povrch kovu. Na příbory jsou tedy například podle webu iReceptář opravdu perfektní.

Jako společníci fungují nejlépe

Dost možná jste se už setkali s návody na samostatné použití těchto surovin. Ovšem pravdou zůstává, že společně působí nejlépe. Každá z těchto složek má totiž při čištění příborů svou specifickou roli. Podívejte se sami:

  • Jedlá soda: Působí jako jemné abrazivo, které odstraňuje povrchovou špínu a oxidaci.
  • Sůl: Zvyšuje vodivost vody, čímž zvyšuje chemickou reakci s hliníkovou fólií (která se v postupu také používá) a odstraňuje dehet procesem známým jako iontová výměna.

Co si připravit k ruce? Seznam není nijak dlouhý

  • hliníkovou fólii
  • jedlou sodu
  • kuchyňskou sůl
  • horkou vodu
  • velkou mísu
  • kuchyňskou utěrku

Průvodce čištěním krok za krokem

Vyložte velkou mísu hliníkovou fólií lesklou stranou nahoru. Příbory rozložte na alobal tak, aby se nepřekrývaly, a zajistěte, aby se každý kus dotýkal povrchu fólie. Příbory posypte asi třemi lžícemi jedlé sody a stejným množstvím soli. Poté opatrně nalijte do mísy horkou vodu v takovém množství, aby byly příbory zcela ponořené. Nechte příbory v roztoku asi 15 minut. Během této doby dojde k chemické reakci, která stáhne dehet ze stříbrného příboru na hliníkovou fólii.

Alobal dejte na pánev a zalijte vodou, díky tomu vyleštíte všechny příbory

Po 15 minutách zkontrolujte, zda byly nečistoty odstraněny k vaší spokojenosti. Pokud jsou některé kusy stále zašlé, možná je budete muset jemně potřít houbičkou namočenou ve směsi jedlé sody a soli. Ale půjde už jen o minutovou záležitost – jak jsme se v redakci přesvědčili, všechna špína jde dolů skoro jako kouzlem. Nakonec všechny kousky opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré zbytky. To doporučuje i web Pikant.

Aby vaše příbory vypadaly stále jako nové, měli byste jim věnovat náležitou pozornost. Jakékoli drobné nedostatky je třeba hned odstranit. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby vaše příbory vypadaly stále jako nové, měli byste jim věnovat náležitou pozornost. Jakékoli drobné nedostatky je třeba hned odstranit

Co si ještě pohlídat

K úplnému osušení příborů použijte měkkou kuchyňskou utěrku. Zabráníte tak vzniku skvrn od vody a dalšímu matnému lesku,“ radí náš čtenář  Michael K. z Dolní Lomné, který nedávno do redakce Chalupáři-Zahrádkáři poslal i zajímavý návod na péči o česnek. A pokud hledáte další triky s alobalem, podívejte se, jak vám může pomoci při práci s myčkou.

Jak se o své příbory staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články