Častá chyba při prořezávání ovocných stromů: Jeden špatný pohyb zničí celý strom

Pamatujte, že každý řez je investicí do budoucnosti stromu – vyplatí se tedy vzít zpátečku a udělat ho až ve chvíli, kdy na něj bude správný čas.

i Zdroj fotografie: Lance Cpl. Christofer P. Baines / Creative Commons / CC BY-SA
                   

I když máte dojem, že byste už měli s odplozenými stromy něco dělat, zastavte. Pokud svou netrpělivost zkrotíte, budete za to opravdu skvěle odměněni. Prořezávání ovocných stromů lze přirovnat k jemnému chirurgickému zákroku, při kterém záleží jak na přesnosti, tak i na načasování. Nejde jen o tvarování stromu nebo regulaci jeho velikosti, ale o zajištění zdraví, vitality a produktivity pro další sezóny.

Ideální období pro prořezávání

Prořezávání by se mělo ideálně provádět na přechodu zimy do jara. To dá stromu dostatek času na uzdravení před nástupem intenzivního růstu na jaře a minimalizuje hrozbu ze strany hmyzu a chorob, které jsou v chladnějším počasí méně aktivní. Začněte s jabloněmi a hrušněmi, obvykle kolem března, a poté pokračujte s peckovinami, jako jsou třešně a švestky (jakmile pomine hrozba mrazů), jak píše web Homes&Gardens. Více o slivoních psali Chalupáři-Zahrádkáři v tomto článku.

Aby řezané květiny vydržely ve váze až 3x déle: Od řezu až po umístění a správnou výživu

Pokud víte, kdy, co a jak prořezávat, můžete o své ovocné stromy pečovat s jistotou a zajistit, že zůstanou zdravé a produktivní. iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud víte, kdy, co a jak prořezávat, můžete o své ovocné stromy pečovat s jistotou a zajistit, že zůstanou zdravé a produktivní.

Identifikace neproduktivních větví

Produktivitu ovocných stromů lze často posoudit na základě pozorování výkonnosti stromu v průběhu roku. Pro začátečníky je zásadní odstranit větve, které jsou odumřelé, nemocné, poškozené nebo se kříží s jinými a vytvářejí konkurenci. Prořezávejte také všechny vřetenovité, tenké větve, které brání přístupu slunečního světla do nitra stromu.

Jak prořezávat: Záleží na technice

Při prořezávání provádějte šikmé řezy těsně nad pupenem nebo spojením větví, abyste zabránili ponechání pahýlů, které mohou vést k hnilobě. U větších řezů (nad 3 cm v průměru) ošetřete ránu roubovacím voskem nebo stromovým balzámem, abyste podpořili hojení a zabránili vzniku chorob. V rámci této údržby nikdy neřežte větve, které mají průměr větší než 5 cm, protože by to mohlo strom vážně poškodit, jak radí odborníci ze stránek Tim’s Tree Service.

Blíží se čas nezbytného řezu hortenzií: Správně provedený úkon zařídí dvojnásobek půvabných květů

Aby se vašim ovocným stromům v další sezóně vždy perfektně dařilo, musíte se o ně právě teď správně postarat, a to řezem iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby se vašim ovocným stromům v další sezóně vždy perfektně dařilo, musíte se o ně správně postarat, a to řezem.

Orientace větví je důležitá

Hlavní větve udržujte ve vodorovné nebo mírně nakloněné poloze. Tato orientace podporuje lepší produkci ovoce. Ořezávejte výhony, které rostou přímo vzhůru nebo dolů, protože jsou obvykle neproduktivní a mohou způsobit problémy se zastíněním stromu. Během jednoho řezu také neodstraňujte více než 20 % větví, abyste strom nevystavili stresu.

Jak o své ovocné dřeviny pečujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články