Jak si vybrat kvalitní cibuli sazečku: Důležitý je velikost a tvar, čím větší, tím lepší

Je několik parametrů, které by cibule sazečka měla splňovat. Pro kvalitní úrodu vybírejte jen ty nejlepší cibulky.

Cibule sazečku i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Nejzákladnější surovinou je v české kuchyni bezesporu cibule. Používá se do základu při dušení masa, do vývaru na chuť a barvu (já právě kvůli zlatavému zabarvení ráda dávám i slupky navíc), konzumuje se ve velkém ale také syrová či je nepostradatelným pomocníkem při nakládání (například okurek či sýrů). Domácí je ale vždy chutnější. Nespornou výhodou je, že už v červnu si můžete pochutnávat na lahodných čerstvých cibulkách, které ozdobí chléb s máslem i salát, také si ale můžete udělat zásobu na zimu.

Vybírejte očima i čichem

Aby vyrostly kvalitní cibule, je nezbytné velmi dobře vybrat už sazeničky. Cibule sazečka je běžně k dostání prakticky ve všech zahradnictvích i hobby marketech zkraje jara. Vysazuje se koncem března, případně v dubnu. A na co si dát pozor? K sazenicím nejprve přičichněte. Měly by mít svěží vůni. Cítíte-li hnilobu, není to dobré znamení a raději vybírejte jinde. Hnití může poukazovat na nesprávné skladování, případně dalekou cestu, kterou sazečky musely urazit. Vždy je tedy i z důvodu čerstvosti lepší vybírat místní rostliny.

Proč dávat cibuli pod polštář: Dokáže zničit negativní myšlenky

Cestu za krásnou úrodou cibule zkrátí hnojivo z kvasnic

Také velikost je důležitým parametrem. Pro uskladnění jsou vhodné spíše větší cibulky a velikostí kolem 2 cm. Na nať a pro křupavou a svěží chuť se lépe hodí ty s menším vzrůstem s průměrem do 1 cm, například tedy odrůdy typu Všetana, Karmen či Centurion F1, informuje iReceptář. Preferují propustnější půdu bohatou na živiny a nemají rády hnojiva bohatá na dusík a chlór, varuje web iPrima. Důležitá je zálivka, pravidelné odplevelení a okopávání.

Správně uskladněné vydrží měsíce

Chcete-li si vytvořit zásobu na zimu, sklízet budete na přelomu července a srpna. „Cibuli je nutné nechat usušit na dobře větraném a suchém místě,“ říká paní Milada Ž. z Petrovic. Pro zajištění maximálně vhodných podmínek skladování doporučují Chalupáři-Zahrádkáři její uchovávání v papírových sáčcích.

Sušení cibule iZdroj fotografie: Piqsels
Pro uskladnění je nutné nechat cibuli řádně vysušit

Bojujete s místem, případně máte k dispozici pouze balkon? Nezoufejte, i v takových podmínkách je možné vytvořit si parádní zeleninovou zahrádku. Pěstovat zde můžete prakticky vše včetně cibule, radí Chalupáři-Zahrádkáři.

Jakou odrůdu cibule sazečky pěstujete nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články