Cestu za krásnou úrodou cibule zkrátí hnojivo z kvasnic

Pěstování domácí cibule není složité a díky možnosti uskladnění si na ní můžete pochutnávat po celou zimu. Hodnotným přírodním hnojivem ji podpoříte v růstu.

Proč dávat cibuli pod polštář: Dokáže zničit negativní myšlenky i Zdroj fotografie: Peachyeung316 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cibule je základní surovinou (zdaleka ne jen) české kuchyně, je proto logické, že její pěstování v záhoně nesmí chybět na zahradě žádného správného zahrádkáře. Existuje několik odrůd cibule, které se mohou lišit tvarem, velikostí i chutí. Jednu věc ale mají společnou: jejich pravidelná konzumace má blahodárný vliv na fungování těla a je zdrojem obrovského množství vitamínů. K opravdu bohaté úrodě přitom postačí jednoduché hnojivo za pár korun, které se aplikuje pouze jednou.

Jak na pěstování cibule

Cibuli se dobře daří v sušší, dobře propustné půdě, která je obohacena humusem. Bydlíte-li v oblasti, kde je půda hutná a hodně vlhká, cibule bude náchylnější na plíseň, je proto dobré v tom případě koupit klasický zahradnický substrát. Pro ochranu můžete cibulky před zasazením namořit roztokem obsahujícím síran měďnatý (modrou skalici). Nejčastěji se cibule pěstuje z kupované sazečky, která se vysazuje koncem března nebo začátkem dubna. Cibulky je dobré umístit v řádku v rozmezí 10–12cm, mezi jednotlivými řádky pak ponechte prostor asi 25 cm.

První sklizeň může probíhat už v průběhu června. Chcete-li ale cibuli uskladnit na zimu, vyčkejte až do července či srpna. Po vytažení ji celou i s natí nechte řádně uschnout. Následně odstraňte zbytky hlíny a zkraťte kořeny i nať. Ta je také velmi prospěšná a vhodná k tepelné úpravě, či ještě lépe konzumaci v syrovém stavu, zachová si tak největší množství vitamínů. Cibule pak uložte na dobře větraném suchém místě například v přepravkách. Pro uskladnění jsou ideální nižší teploty, cibule by ale neměly být vystaveny mrazu.

Sázečka iZdroj fotografie: Pxhere

Jednoduché hnojivo z kvasnic a popela zajistí bohatou úrodu

Máte-li obavy o svou úrodu, můžete pro to sami něco udělat. Přípravou hnojiva z kvasnic a popela podpoříte růst kořenového systému i samotné plodiny, a stejně tak ji ochráníte před škůdci. Toto hnojivo se aplikuje pouze jednou za léto s tím, že se minerály, živiny a další prospěšné látky do půdy postupně uvolňují.

Připravte si nádobu o objemu asi 2 litrů. Naplňte ji vodou a přidejte 10 g sušeného droždí. Dobře promíchejte a přidejte 2 polévkové lžíce cukru. Za občasného promíchání nechte kvasit do druhého dne. Takto připravený roztok zřeďte 10 litry vody a přidejte 4 lžíce kvalitního dřevěného popela. Tímto máte připravené čistě přírodní hnojivo, které vystačí na zalití plochy o výměře asi 2 m2. Podobný roztok obsahující droždí a popel ocení i další plodiny, například maliny po něm porostou jako divé.

Cibulový sirup, cibule iZdroj fotografie: Freepik

Další využití cibule

Cibule zdaleka neslouží pouze jako chutná ingredience k vaření. Pro své složení a prospěšný allicin je považována za přírodní antibiotikum, podobně jako například česnek. Kromě antibakteriálních účinků působí i proti mykóze a virům. V případě, že na sobě ucítíte náznak nachlazení, můžete podpořit imunitu přírodní cestou, například cibulovým sirupem nebo čajem.

Další užitečnou částí je i samotná slupka, která se velmi často používá jako přírodní hnojivo. Rostliny dokonale vyživí a dodá jim ochranu před škůdci. Připravit si můžete výluh nebo nálev, jež se dají použít jako zálivka či postřik. Cibulové slupky opravdu nevyhazujte, zahrada se vám odvděčí tím nejlepším možným způsobem.

Jaký je váš tip na přírodní hnojivo na cibuli?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články