Hlavní známky toho, že je čas kopat řepu: Ideální dobu k vykopání prozradí čas pod půdou i velikost listů

Pokud chcete mít jistotu, že svou řepu vždy sklidíte v ten správný okamžik, zaměřte se na kondici listů i na vzhled podzemní části.

i Zdroj fotografie: Maksim / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Řepa je díky své zemité sladkosti a zářivým barvám všestranným a výživným doplňkem každé kuchyně. Ovšem chcete-li si skutečně vychutnat tu nejlepší chuť a výživovou hodnotu červené řepy, je nezbytné vědět, kdy je ten správný čas na její vykopání ze země.

Načasování je opravdu důležité

Jedním z hlavních znaků, že je čas řepu vykopat, je doba, kterou strávila pod zemí. Řepa patří mezi kořenovou zeleninu chladného období a daří se jí při teplotách mezi 10 °C a 30 °C. Obecně bývá připravena ke sklizni přibližně 50 až 70 dní po výsevu, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování. Konkrétní načasování se však může lišit.

Chcete-li zjistit, zda je vaše řepa připravena ke sklizni, měli byste vzít v úvahu odhadovaný termín zralosti pro odrůdu, kterou jste zasadili, a faktory prostředí ve vašem regionu. Pokud si nejste jisti zralostí řepy, osvojte si několik znaků, na které je třeba se zaměřit.

Přiměřená doba růstu

Když má řepa dostatek času dozrát pod povrchem půdy, dosáhne své plné velikosti a chuťového potenciálu. U většiny odrůd řepy to znamená, že by měla mít v plném růstu průměr přibližně 3,5 až 5 cm. Tato velikost je ideální pro dosažení rovnováhy mezi chutí a strukturou.

Obří úroda sladké řepy iZdroj fotografie: Pixabay
Abyste si byli jistí, že řepu sklidíte opravdu v ten ideální okamžik, musíte se zaměřit na několik znaků

Některé odrůdy řepy však lze sklízet i v menším nebo větším stavu, záleží na osobních preferencích. Pokud máte rádi křehčí a sladší řepu, můžete ji sklízet, když je velká asi jako golfový míček. Naopak dáváte-li přednost větší řepě na pečení nebo krájení, nechte ji vyrůst do průměru 7,5 cm nebo více. Mějte však na paměti, že větší řepa může být dřevnatá a méně sladká.

Velikost a vzhled listů

Dalším zásadním znakem, který je třeba vzít v úvahu při rozhodování o vykopávání řepy, je velikost a vzhled jejích listů. Listy hrají důležitou roli při fotosyntéze, a pokud jsou svěží a zdravé, je to známka toho, že řepa byla dostatečně vyživována.

Organická, kapalná i minerální hnojiva vám zajistí obří a sladkou řepu iZdroj fotografie: Unsplash
U řepy se vyplatí pozorovat velikost listů i část pod zemí

Když jsou listy asi 10 až 15 cm vysoké a tmavě zelené, je to často dobrým znamením, že řepa pod nimi dosáhla optimální velikosti pro sklizeň. Naopak, pokud listy začnou vadnout, žloutnout nebo vykazovat známky onemocnění, je možná na čase řepu sklidit, aby se zabránilo jejímu dalšímu znehodnocení. A vyzkoušet můžete i hnojení kurkumou, i ta je totiž pro zahradu perfektní.

Pevnost a struktura řepy

O připravenosti řepy ke sklizni může napovědět také její struktura a pevnost. Jemně odhrňte část zeminy z horní části řepy a prohmatejte její povrch. Řepa připravená ke sklizni by měla mít hladkou a pevnou slupku. Pokud je slupka hrubá nebo zvrásněná, může být řepa přezrálá a s dřevnatou nebo vláknitou strukturou.

Jak hodnotíte zralost své řepy vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články