Jak na sladké a velké bobule hroznů: Občas k tomu postačí jen zálivka

Pěstování vinné révy vyžaduje trpělivost a přesnost, ale odměna v podobě sklizně sladkých a velkých bobulí za tu námahu stojí.

i Zdrj fotografie: W.carter / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Réva Vitis vinifera pochází ze Středomoří, střední Evropy a jihozápadní Asie. Právě ona je onou hybnou silou, která stojí za nejoblíbenějšími světovými víny i ovocem, které tak rádi uždibujeme ve volných chvílích, jak píše web LaCucinaItaliana. Všestrannost této rostliny se projevuje i v její schopnosti přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám, nejlépe se jí však daří v mírném podnebí.

Něco málo o révě

Vinná réva je opadavá, dřevnatá rostlina, která může s podporou mříží šplhat až do výšky 10 až 15 metrů. Listy, obvykle laločnaté a široké, usnadňují fotosyntézu, která je pro produkci ovoce rozhodující. Samotné bobule hroznů se rodí na hroznech a mohou se značně lišit velikostí, barvou a chutí v závislosti na odrůdě a způsobu pěstování.

Dávno zapomenutý recept: přírodní domácí kompot z hroznů vás oslní svou jedinečnou chutí i rychlou přípravou

pěstování hroznů iZdroj fotografie: Pixabay
Pochopením potřeb vinné révy a dodržováním těchto pěstitelských postupů si můžete zajistit bohatou a chutnou úrodu.

Řez a výchova vinné révy

Řez je podle webu HomeGuides nezbytný pro udržení zdraví révy a zlepšení kvality plodů. Zahrnuje odstraňování nepotřebných částí rostliny, které mohou odčerpávat energii z plodonosných částí. Klíčem k účinnému řezu je vědět, které části ponechat a které odstranit. Především je třeba se zaměřit na odštipování postranních výhonků, jež vyrůstají z paždí listů. Tento postup má zásadní význam především na jaře a na podzim, kdy je réva nejaktivnější.

Zavlažování a jak na něj

Hrozny vyžadují důslednou zálivku, a to zejména v letních vedrech. Tím zabráníte stresu a zajistíte si šťavnaté bobule. Každá réva obvykle potřebuje přibližně dva kbelíky vody, ale tato dávka se může lišit v závislosti na typu půdy a povětrnostních podmínkách. „A nezapomínejte ani na mulčování kolem základny rostliny, to vám totiž pomůže udržet vlhkost a regulovat teplotu půdy. A v neposlední řadě nebudete muset tak často běhat s konví,“ radí čtenář Radek N. z Brna.

Jak správně zakrýt hrozny na zimu: Krokem k úspěchu je jejich svázání a zabalení do tkaniny

Aby byla letos úroda vaší vinné révy opravdu ukázková, vezměte si k ruce mnohdy opomíjené hnojivo z komerční sféry. iZdroj fotografie: Pixabay
Aby byla letos úroda vaší vinné révy opravdu ukázková, vezměte si k ruce správnou zálivku.

Prořezávání: Méně znamená více

Pro získání větších a kvalitních hroznů je nezbytné i prořezávání. Tento postup spočívá v odstranění některých hroznů, zejména těch, které nejsou dostatečně vyvinuté nebo vypadají viditelně nemocně. Snížením počtu bobulí umožníte révě přesměrovat energii na zvětšení a oslazení zbývajících plodů.

Prořezávání by se mělo provádět na začátku sezóny, aby se maximalizoval přínos – ovšem pozdě na něj není ani teď. Na závěr pak révu pohnojte, aktuálně se hodí především výživný humus, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali dříve.

Jak se o své hrozny staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články