Vyživte okurky a rajčata touto přírodní směsí a nastartujte jejich růst. Díky tomuto zázračnému hnojivu za pár korun vaše rostliny porostou jako divé.
Nahraďte drahá hnojiva plná chemických a toxických látek touto ekonomičtější a ekologičtější variantou. Přírodní prostředky jsou k rostlinám na vaší zahradě mnohem šetrnější a často fungují daleko lépe. Po této zálivce vám okurky i rajčata porostou zběsilým tempem. V létě si pak budete moci vychutnat opravdu velkou a chutnou úrodu.
Jak pěstovat okurky a rajčata
Tato zelenina patří mezi nejoblíbenější plody letní sezóny. Abyste si ji mohli dosyta užít, je potřeba dopřát jí tu nejlepší péči. Kromě dostatečného množství světla, tepla a vody, vyžaduje také pravidelné hnojení. Bez nich špatně poroste a nenahodí poupata, bez kterých nebude ani žádná úroda. Okurky navíc bývají náchylné k napadení škodlivým hmyzem nebo houbovými chorobami. A právě tady vám může pomoci i ocet, který si Chalupáři-Zahrádkáři velmi oblíbili – dokáže vám totiž pomoci v mnoha směrech.
Jak hnojit okurky a rajčata
Vhodným hnojivem můžete stimulovat růst rostlin i vývoj jejich kořenového systému, jak uvádí web NašeZahrada. Podpoříte také tvorbu zelených částí, posílíte imunitu a zlepšíte jejich celkové zdraví. Mezi důležité prvky, které rostliny na vaší zahradě vždy ocení, patří draslík, dusík a fosfor. Při výběru hnojící směsi proto vždy zastoupení těchto tří prvků, které jsou pro správný vývoj rostlin naprosto nezbytné, zkontrolujte.
Přírodní hnojivo pro zeleninu
Snadno si však doma můžete vyrobit také přírodní hnojivo. Potřebovat budete jen pár surovin ze své kuchyně. Na výrobu přírodního hnojiva si nachystejte 0,5 l přefiltrované vody, jednu lžíci jedlé sody, 1 šálek octa (ten k péči o zahradu doporučuje třeba i web iReceptář) a čajovou lžičku kurkumy. Pomocí těchto surovin si vyrobíte účinné hnojivo, za které vám vaše okurky i rajčata opravdu poděkují. Po takové zálivce totiž snadno a rychle porostou.
Výroba přírodního hnojiva
Připravenou vychladlou vodu s octem nalijte do zavařovací sklenice a postupně přidejte jedlou sodu i kurkumu. Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň 2 hodiny odstát. Následně ji nařeďte s dalšími třemi litry čisté vody a opět promíchejte. Takto získáte vynikající hnojivo se silnými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Touto zálivkou okurky a rajčata ihned ošetřete a využívejte k hnojení pravidelně každé dva týdny. „V létě vás pak čeká velká sklizeň plná šťavnatých plodů,“ píše čtenář Radek T. z Kuřimi, který se s námi o recept podělil.