Právě teď je třeba prostříhat některé ovocné stromy – hrušně, slivoně nebo jabloně se bez zásahu jednoduše doopravdy neobejdou.
Střídání ročních období s sebou často přináší řadu povinností. Jedním z takových úkolů je prořezávání stromů. Pokud se totiž neprovede správně, může ohrozit celou budoucí úrodu vašeho ovocného sadu, jak varuje web We-Chop.
Prořezávání na podzim: Častý omyl
Jakmile začne listí měnit barvu a padat k zemi, mnoho zahradních nadšenců se ocitne v pokušení prořezat své stromy. Vzhledem k probíhajícímu úklidu zahrady a přípravě krajiny na zimu se podzim jeví pro tuto činnost jako ideální doba. Ale nemusí tomu tak být.
Proč neřezat na podzim?
Prořezávání stromů je stimuluje k tvorbě nového růstu. Tento růst je sice nezbytný pro celkové zdraví a vitalitu stromu – neměl byste však odehrávat těsně před nástupem kruté zimy. Důvod je jednoduchý. Podle webu Gardeners World nový růst nebudou mít nové výhonky dostatek času na vývoj a otužování před zimními extrémními teplotami a sněžením.
Pokud se řez provádí na podzim a míza ve stromu začne stoupat a pak dojde k náhlému poklesu teplot, může dojít k výraznému oslabení stromu. Z vlastní zkušenosti vím, že strom se tak může stát zranitelnějším vůči poškození mrazem a hůře se pak brání chorobám nebo škůdcům. Podzimní prořezávání v podstatě ohrožuje schopnost stromu odolávat zimním výzvám – musíte se k němu tedy uchýlit až v případě, že je opravdu chladno. To platí především při řezu jabloní, slivoní a hrušní.
Ideální doba pro prořezávání
„Ideální doba pro prořezávání ovocných stromů, jako jsou jabloně, hrušně a švestky, je v zimě, kdy jsou stromy ve stavu vegetačního klidu, nebo po jejich jarním odkvětu,“ říká sadař Libor J. z Přerova. „Prořezávání v těchto obdobích umožňuje stromům zotavit se a prospívat. V zimě je strom v klidovém stavu, což znamená, že jeho růstové procesy jsou dočasně zastaveny. Tím se minimalizuje riziko, že strom při prořezávání utrpí šok a naruší se jeho přirozený růstový cyklus.
Na jaře, po odkvětu, pak strom aktivněji vytváří nový růst. Prořezávání v této době ho může pomoci tvarovat a odstranit odumřelé nebo nemocné větve. Je ovšem nutné počkat, až strom odkvete, abyste neúmyslně neodstranili potenciální plodonosné větve,“ upřesňuje své doporučení. Po prořezu pak nezapomeňte jabloň správně pohnojit, Chalupáři-Zahrádkáři nedají dopustit na tento podzimní recept.
Techniky prořezávání: Jak na správný postup
Používejte ostré řezné nástroje, abyste provedli čisté řezy, a vždy stříhejte směrem k hlavnímu kmeni. Ponechání zkrácených částí může zvýšit náchylnost stromu k chorobám nebo napadení hmyzem. Abyste zabránili šíření chorob nebo škůdců na další stromy nebo keře, ujistěte se, že po ořezání větví z nemocného stromu své nástroje důkladně očistíte. Pro běžnou dezinfekci stačí mýdlo nebo alkohol. A dejte pozor na to, jak sekáte trávu v okolí stromů. Na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři víme, jak se to dělat nemá.