Máte-li rádi chutné a šťavnaté okurky, pak letos vylepšete jejich úrodu díky docela obyčejnému droždí. Vyplatí se to.
Okurky jsou poměrně náročné rostliny, ale díky jejich vysoké plodnosti se během léta námaha při pěstování rozhodně vyplatí. Je ovšem třeba se o ně náležitě starat, přičemž klíčovým aspektem je dostatečné hnojení. Není třeba chodit do obchodu pro drahé prostředky – tento krok lze provést pomocí levného, ale vysoce účinného domácího hnojiva.
Nejdůležitější pravidla pro pěstování okurek?
Okurky vyžadují slunné a teplé stanoviště s převahou úrodné, hlinité půdy s neutrálním pH. Důležitá je také pravidelná zálivka. Tu provádějte každých 5 až 7 dní brzy ráno nebo večer. Použijte teplou vodu (alespoň 16 stupňů Celsia) a dejte pozor, abyste nenamočili listy. Jinak totiž riskujete výskyt nepříjemných chorob. Dalším zásadním aspektem správné péče o okurky (a lhostejno, zda nakladačky nebo salátovky) je hnojení. První dávka hnojiva by měla být aplikována dva týdny po výsadbě sazenic do země a následná ošetření pak alespoň jednou měsíčně.
Proč je hnojení okurek tak důležité
Okurky mají vysoké nároky na živiny. Pokud jim nezajistíte dostatečné množství hnojiva, rychle vyčerpají půdu a začnou „hladovět“. To bude mít za následek pomalý růst a nízké výnosy. Abyste takové situaci předešli, je klíčové okurky správně hnojit. Můžete použít hnojivo z obchodu nebo si vyrobit domácí. To bude díky vysokému obsahu vitamínů a cenných minerálů fungovat stejně dobře, ne-li lépe, než to kupované v obchodě – stačí jen vsadit na toho správného pomocníka – a tím jsou kvasnice.
Domácí hnojivo na okurky má tu výhodu, že je nejen účinné, ale také levné. Jedna dávka přípravku stojí méně než 5 Kč. A jak ho připravit?
- Do sklenice nalijte 1 litr teplé (ale ne horké) vody.
- Přidejte 1 lžičku sušeného droždí a 1 lžičku moučkového cukru.
- Sklenici uzavřete a nechte 2 hodiny odležet na tmavém místě.
- Po uplynutí stanovené doby zřeďte směs 10 litry vody.
Roztok aplikujte jako zálivku. Na každou rostlinu použijte 1 litr roztoku. Postup opakujte každý měsíc. Rychle si všimnete, že okurky rostou rychleji a produkují chutnější a buclatější plody.
Proti nemocem pomůže soda
Postřik okurek jedlou sodou je jedním z domácích přírodních způsobů boje proti některým škůdcům a nemocem. Jedlá soda, chemicky známá jako hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), má fungicidní a pesticidní vlastnosti, které mohou pomoci omezit růst plísní a odstraňovat některé škůdce. Bude vám stačit jedna čajová lžička jedlé sody smíchaná s jedním litrem vody.
Tuto směs můžete aplikovat na rostliny pomocí rozprašovače, a to nejlépe v ranních nebo večerních hodinách. Tato doba minimalizuje působení silného slunečního světla na rostliny a tím i jejich možné poškození. Postřik opakujte podle potřeby – nejméně však jednou do týdne. Slouží totiž i jako velmi účinná prevence. Na velmi chudých půdách je pak vhodné přidat navíc i dřevěný popel.