Lidové hnojivo pro okurky z chleba a jódu. Zvětší úrodu a ochrání je před nemocemi

Pokud vám doma zbylo staré pečivo, můžete si z něj vyrobit opravdu luxusní hnojivo pro okurky. Vyživíte je a zbavíte žloutnutí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlina z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae). Mezi zahrádkáři patří k nejoblíbenějším pěstovaným druhům zeleniny, a to z dobrého důvodu. Snadno se pěstuje, vyžaduje minimální péči a poskytuje bohatou úrodu. Abyste však dosáhli nejlepšího výnosu, je důležité poskytnout okurkám správné živiny. I když je dnes k dispozici mnoho komerčních hnojiv, mohou být drahá a obsahovat chemikálie, které nemusí být ideální pro životní prostředí nebo pro naše zdraví. Lidové metody je však skvěle nahradí.

Hnojení okurek chlebem a jódem

K výrobě tohoto přírodního hnojiva budete potřebovat následující přísady:

  • 1 bochník starého chleba
  • půl kbelíku vody
  • 5 ml jódu (použijte např. Jodisol nebo jinou dezinfekci z lékárny)

A jak si hnojivo z chleba, které zaručí luxusní úrodu okurek, jednoduše připravit? Vsaďte na osvědčený postup.

  • Naplňte kbelík do poloviny vodou.
  • Chléb nakrájejte na malé kousky a namočte do vody.
  • Vše přikryjte a nechte přes noc odležet.
  • Po 24 hodinách otevřete víko a přidejte 5 ml jódu.
  • Směs promíchejte a nechte 2 hodiny uležet.

Před aplikací hnojiva ho přeceďte, abyste odstranili příliš velké kusy chleba. Poté hotový roztok nařeďte vodou v poměru 1 litr hnojiva na 10 litrů vody. Aplikujte k okurkám jako zálivku každé dva týdny.

Hnojivo z chleba zaručí luxusní úrodu okurek v roce 2023 iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak toto hnojivo funguje

Tajnou složkou je jód, který má protiplísňové vlastnosti. Pomáhá tak předcházet nemocem a podporuje zdravý růst. Chléb navíc obsahuje droždí, které je bohaté na vitamíny a minerály prospěšné rostlinám. Kvasinky pomáhají stimulovat růst kořenů a zlepšovat celkový zdravotní stav rostlin, což má za následek větší a lepší výnosy. Při použití tohoto přírodního hnojiva je důležité ho skladovat na chladném místě, jako je lednice nebo sklep, aby se nezkazilo.

Doporučujeme také při manipulaci s jódem používat rukavice a ochranný oděv, protože ve velkých dávkách může být škodlivý (a z textilií ho navíc jen tak nevyperete). Jinak je však toto přírodní hnojivo levné, snadné na výrobu a šetrné k životnímu prostředí, takže je skvělou volbou pro každého zahradníka. Vyzkoušejte ho a uvidíte sami.

Hnojivo z chleba zaručí luxusní úrodu okurek v roce 2023 iZdroj fotografie: Depositphotos

Vhodné druhy pro výsev

Pokud se chystáte okurky teprve vysévat na záhon (anebo pro ně máte připravený třeba pytel), pak si nezapomeňte správně vybrat odrůdy. Volit můžete z těchto:

  • Partner F–1 (partenokarpická odrůda)
  • Karlos F–1 (partenokarpická odrůda)
  • Bush Champion F–1 (ideální pro pěstování v květináči)
  • Anya F–1 hybrid
  • Junak F–1 (partenokarpická odrůda)
  • Carine F–1 (raná partenokarpická odrůda)
  • Bohdana F–1 (odolná proti chorobám)
  • Charlotte F–1 hybrid

Okurky vyživí i dřevěný popel

Hnojení okurek dřevěným popelem je běžnou a ekologickou metodou, která dodává rostlinám důležité minerály a živiny. Dřevěný popel obsahuje zhruba 30 různých minerálů, včetně draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku a dalších stopových prvků, které jsou pro rostliny nezbytné pro zdravý růst a vývoj plodů. Ideální je použít popel z tvrdých dřevin, jako je buk, dub nebo javor, protože tyto druhy dřeva obsahují větší množství minerálů a živin.

Množství použitého popela závisí na úrodnosti půdy na kterou je používán. Obecně se však doporučuje aplikovat na jeden metr čtvereční zahrady 1 až 2 šálky popela. Může ho buď přímo rozhodit okolo rostlin, nebo ho smíchat s kompostem.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro péči o okurky?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články