Vyživí, ochrání a posílí: Ořechový odvar jako první pomoc pro umírající sazenice

Že vaše sazenice strádají, poznáte nejčastěji zpomaleným nebo zastaveným růstem a jejich postupným uvadáním. Díky této zálivce je však můžete ještě snadno zachránit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podpořte růst a vývoj mladých sazenic těmi správnými přípravky. Nemusíte kupovat drahé směsi plné nebezpečné chemie. Využijte raději ekonomičtější a ekologičtější řešení a sáhněte po skořápkách z vlašských ořechů. Takto svým rostlinám dopřejete vynikající zálivku plnou potřebných živin, a ještě navíc spotřebujete zbytky ze své kuchyně a snížíte množství vyprodukovaného odpadu.

Využití skořápek z vlašáků

Několik vědeckých studií se v posledních letech věnovalo přípravě antioxidačních a antimikrobiálních pyromagnetických kyselin ze skořápek vlašských ořechů. Mimo jiné jsou tyto skořápky bohatými zdroji různých fenolů a dalších důležitých sloučenin a látek. S jejích pomocí můžete pomoci sazenicím v tvorbě celkové imunity a odolnosti vůči stresovým faktorům. Navíc podporují jejich růst a vývoj, včetně reprodukčních funkcí.

Využití skořápek pro rostliny

Běžně se směs z vlašských skořápek používá při tvorbě přírodní medicíny nebo kosmetiky. V posledních letech se však těší velké oblibě také v zahradnictví. Ořechy jsou například často používány jako drenážní materiál. Mimo to lze jejich skořápky použít také k výrobě speciálního nálevu, jímž snadno nahradíte drahá komplexní hnojiva.

Skořápky vlašských ořechů byste určitě neměli vyhazovat iZdroj fotografie: Pixabay

Jak vyrobit přírodní hnojivo

Pro výrobu této hnojící směsi budete potřebovat suché skořápky. V zelených vnějších částech a listech se nachází toxické barvivo juglon. Ve skořápkách však tento toxin nenajdete. Abyste si toto přírodní hnojivo vyrobili, připravte si skořápky z 20 ořechů, vodu a hrnec. Po chvilce vaření budete mít vynikající zálivku připravenou k použití.

Příprava hnojiva z vlašských skořápek

Připravené skořápky vložte do hrnce a zalijte litrem čisté vody. Zapněte vařič a hrnec přikryjte pokličkou. Jakmile voda začne vařit, stáhněte teplotu na střední stupeň a pokračujte ve vaření dalších 20 minut. Poté odvar odstavte z varné desky a nechte zcela vychladnout. Následně přefiltrujte a nařeďte s vodou v poměru 1:2.

Takto připravenou zálivku můžete ihned aplikovat na oslabené sazenice i starší rostliny. Dostanou potřebnou dávku živin, a navíc stimulujete jejich růst. Díky antiseptickým vlastnostem skořápek budou rostliny mnohem silnější, odolnější a zdravější. Podpořte jejich růst a těšte se v sezóně na bohatou úrodu a velkou sklizeň.

Jak využíváte skořápky vlašských ořechů vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články