Co s cibulí a česnekem po sklizni: Umytí v manganistanu draselným prodlouží jejich trvanlivost

Životnost čerstvých plodů ovlivníte především vhodným skladováním. Cibuli a česnek se vyplatí nejprve ošetřit tímto roztokem, a teprve poté uložit. Vydrží vám mnohem déle.

Česnek po sklizni v přepravce i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Plody cibule a česneku patří mezi nejoblíbenější plody, bez kterých se snad žádná domácnost ani neobejde. Nejen že jsou to oblíbená dochucovadla různých pokrmů, ale jsou plné vitamínů a dalších prospěšných látek, které velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Česnek je výtečným přírodním antibiotikem a cibule zase skvěle pomáhá při respiračních onemocněních. Jejich zásobu se rozhodně vyplatí mít vždy po ruce.

Jak si zajistit velkou úrodu

Mezi nejdůležitější faktory, které ovlivňují velikost a kvalitu vaší příští sklizně, patří vhodné podmínky k pěstování. Obě rostliny potřebují dostatek světla, tepla, vody a živin, bez kterých neporostou. Zároveň byste je neměli sázet příliš blízko u sebe, protože by si při čerpání látek z půdy mohly konkurovat a začít strádat, což by se projevilo na velikosti i chuti vypěstované cibule a česneku.

Důležitou roli hraje skladování

Pokud se vám podaří vypěstovat úrodu těchto lahodných plodů, musíte se dále zaměřit na jejich vhodné skladování. Špatným uložením nebo použitím nevhodného postupu byste snadno mohli o většinu úrody přijít. Naštěstí existují  jednoduché triky a osvědčené postupy, které vám s tímto pomohou, a díky kterým snadno mnoha problémům předejdete.

Ošetřete sklizené plody

Velmi dobrým pomocníkem vám bude směs z manganistanu draselného. Stačí sklizené hlavičky cibule a česneku před uložením umýt v připraveném nálevu. Do kyblíku s vodou přidejte jednu čajovou lžičku manganistanu draselného a důkladně zamíchejte. Poté plody zbavte hlíny a dalších nečistot a omyjte v roztoku. Nakonec nechte důkladně vysušit a uložte na ideální místo.

Jak správně skladovat cibuli a česnek

Při skladování čerstvých plodů byste měli vždy věnovat pozornost místu, kam se je chystáte uložit. To by mělo být především suché, tmavé a chladné. Světlo a teplo mohou urychlovat procesy zrání, a zároveň zapříčinit vznik hniloby. Stejně tak vlhkost, která navíc ještě způsobuje vznik plísní. Dále by do místnosti měl být zajištěn přívod vzduchu, aby mohlo pravidelně docházet k jeho výměně.

Kdy sklízet cibuli, a jak ji uskladnit

Jakým způsobem skladujete česnek a cibuli vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články