Papriky potřebují pravidelný přísun živin. Dopřejete-li jim ho, odmění se vám bohatou úrodou plodů nabitých vitamíny.
Paprika je rostlina z čeledi lilkovité původem ze Střední a Jižní Ameriky, odkud do Evropy připutovala v 16. století. Dnes je mezi zahrádkáři velice oblíbená, ať už pro svou chuť nebo řadu vitamínů, které obsahuje. Nejčastěji se pěstuje ve sklenících, ale méně náchylné odrůdy můžete mít i venku, na terase nebo na balkoně. K tomu, abyste dosáhli velké úrody, musíte rostlinám věnovat dostatek pozornosti. Důležitou roli hraje pravidelné hnojení.
Hladová a žíznivá paprika
Kromě toho, že je paprika náročná na teplo, má své požadavky i na výživu a závlahu. Jde o zeleninu tzv. první trati, tedy velmi náročnou na živiny, proto se vysazuje na záhon, který byl předchozí podzim obohacen o organické hnojivo – hnůj nebo kompost. Ani v případě, že pěstujete na vyhnojeném záhoně, nepodceňujte pravidelné hnojení paprik po celou dobu jejich vegetace. Zatímco v období aktivního růstu papriky potřebují hlavně přísun dusíku, v létě, kdy kvetou a začínají plodit, přichází na řadu fosfor a také hnojiva s vysokým obsahem draslíku.
Bez draslíku nedá paprika ani ránu
Draslík je pro všechny rostliny důležitý, neboť jim pomáhá s procesem fotosyntézy a chrání je před spálením od slunce. Pokud ho papriky nebudou mít dostatek, objeví se hnědé okraje listů a malé neduživé květy, rostliny budou hůře přijímat vodu a budou náchylnější na choroby i škůdce. Nakonec se absence živin projeví i na kvalitě plodů, které budou malé, s horší chutí i sníženým množstvím vitamínů.
Hnojení paprik má svá pravidla
Živiny můžete paprikám dopřát pomocí minerálních hnojiv. Určitě se vyhněte hnojivům s obsahem chlóru, na který jsou papriky citlivé (chlorid draselný nebo draselná sůl) a sáhněte raději po humátu nebo síranu draselném. K dostání jsou i komplexní hnojiva přímo pro plodovou zeleninu. Hnojte vždy ve večerních hodinách a dejte pozor, aby se přípravek nedostal na listy rostlin, které by mohl spálit. Papriky stačí obyčejně hnojit jednou za dva týdny.
Hnojení paprik přírodní cestou
Přikrmovat můžete i za pomoci podomácku vyrobených přírodních hnojiv, které mají lepší vliv na kvalitu půdy. Pěstujete-li papriky v květináči, přijde vám vhod bramborový nebo kukuřičný škrob. Na záhonu můžete zalévat kopřivovou jíchou, která sice řádně páchne, ale je doslova nabitá živinami (včetně draslíku). Vhodnou nádobu naplňte do poloviny natrhanými kopřivami a do dvou třetin zalejte dešťovou vodou. Dva týdny nechte kvasit, jen občas směs zamíchejte, a nakonec přeceďte. Před zaléváním ji zřeďte vodou v poměru 1:10.