Nevyvíjejí-li se okurky a rajčata tak, jak by měly, znamená to, že jim chybí potřebné látky. S jejich příjmem pomůže rostlinám stolní ocet.
Součástí každého českého skleníku jsou zpravidla rajčata a okurky. Existuje celá řada lidových receptů na domácí hnojiva, která zahradníci při jejich pěstování rádi používají. Pokud ani s jejich pomocí nejste s úrodou spokojeni, zkuste jako hnojivo použít ocet. Dosáhnete díky němu bohatší úrody, šťavnatějších rajčat a křupavějších okurek. Octové hnojivo se vyplatí také v případě, že pravidelně bojujete s chorobami, infekcemi nebo škodlivým hmyzem.
Ocet jako hnojivo na rajčata i okurky
Běžný produkt, bez kterého se neobejde žádná domácnost, najde uplatnění i v zahradě. Na rostliny působí pozitivně hned z několika důvodů. Vyrobíte-li si octový postřik, ochráníte tak rostliny před chorobami, plísněmi a škůdci. Ocet v půdě pomůže rajčatům i okurkám lépe přijímat živiny, především potřebný draslík, vápník a fosfor. Během horkého léta se navíc rostliny díky němu lépe vypořádají s nedostatkem vláhy.
Výrobu zvládnete levou zadní
Octové hnojivo si vyrobíte snadno a rychle. Do deseti litrů vody vlijte 200 ml klasického kuchyňského octa a důkladně promíchejte. Hotovým roztokem každou rostlinu důkladně zalejte – alespoň půl litrem až litrem tekutiny. Ocet jako hnojivo používejte jednou za deset až čtrnáct dní, rozhodně ne častěji, abyste rostliny nepředávkovali. Za horkého letního počasí zalévejte vždy brzy ráno nebo později večer, aby se voda stačila vsáknout a jen se nevypařila. Hotový roztok můžete ještě obohatit o další složky.
Ocet a skořápky jsou dokonalou kombinací
Zefektivnit octové hnojivo vám pomůže kuchyňský odpad, jakým jsou vaječné skořápky. Ty rostlinám poskytnou další živiny, především vápník, při jehož nedostatku často dochází u rajčat (a paprik) k nekróze květního konce plodu. Skořápky z pěti vajec rozdrťte, zalijte sklenkou octa a nechte po dobu 24 hodin louhovat. Poté směs sceďte a roztok rozřeďte 10 litry vody. Zalévejte stejně jako hnojivem bez skořápek.
Octové hnojivo obohaťte o popel
Zůstal-li vám po posledním grilování nebo táboráku dřevěný popel, máte po ruce další prospěšný materiál. Je totiž zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku. Jednu sklenici octa (250 ml) a jednu sklenici popela přidejte do 10 litrů vody. Nechte přes noc odstát, aby se uvolnily potřebné živiny. Hotový roztok poté zřeďte vodou v poměru 1:3. Octové hnojivo nikdy nedělejte silnější, abyste rostlinám spíše neuškodili.