Popel a cibulové slupky dokážou dohromady vytvořit opravdu skvělé hnojivo. Hodí se třeba pro povzbuzení vašich sazenic.
Pěstování sazenic není vždy jednoduché, ovšem použití správného přírodního hnojiva může výrazně zlepšit jejich vitalitu a zdraví, jak uvádí web NašeKrásnáZahrada. Skvělou možností je například vytvoření elixíru bohatého na živiny pomocí cibulových slupek a dřevěného popela, protože vašim sazenicím dodá základní živiny v přírodní formě.
Složení domácího hnojiva
Toto vynikající přírodní hnojivo lze levně vyrobit ze zbytků z kuchyně. Budete potřebovat jen několik málo základních ingrediencí:
- Slupky ze 4-5 cibulí
- 3 polévkové lžíce dřevěného popela (já vždycky vyberu gril po ogrilován a stačí to)
- 1 litr vody
Do hrnce nalijte jeden litr vody a přiveďte ji k varu. Jakmile začne vřít, přidejte cibulové slupky a nechte je vařit alespoň pět minut. Poté odstavte hrnec ze sporáku a nechte směs vychladnout. Tři lžíce dřevěného popela přidejte až ve chvíli, kdy bude odvar studený. Hotový produkt přelijte do uzavíratelné skleněné nádoby, kde ho lze skladovat až dva týdny. Po delší dobu ho ovšem můžete uchovávat i v chladničce, aniž by ztratil účinnost.
Aplikace hnojiva na sazenice
Před použitím zřeďte toto hnojivo vodou v poměru 1:5, abyste mladé rostliny nezatěžovali koncentrovanými živinami, před čímž varuje i web ŽijuTu. Hnojivo používejte každé dva týdny jako zálivku. „Podpoříte tím silný růst kořenů a zdravé olistění,“ radí paní Jana N. z Chlumce nad Cidlinou, která redakci Chalupáři-Zahrádkáři radila s pěstováním sazenic už dříve.
„Zásadní je ovšem také typ substrátu, ve kterém sazenice rostou. Vyberte proto směs půdy bohatou na živiny a dobře propustnou, která dokáže potřeby mladých rostlin podpořit v opravdu maximální míře. A doporučuji i přimíchání perlitu nebo vermikulitu, kterým můžete zlepšit odvodnění a provzdušnění a zabránit hnilobě kořenů,“ radí ještě. A pokud máte dojem, že vašim sazenicím chybí energie, pak vyzkoušejte i návod na hnojení sazenic medem, o kterém psali Chalupáři-Zahrádkáři nedávno.