Starý chléb nevyhazovat, hnojivo z něj zvýší výnos zeleniny

Spousta pěstitelů dává před kupovanými hnojivy přednost podomácku vyrobeným. Méně známým, ale velice efektivním, je hnojivo ze starého chleba.

hnojivo ze starého chleba i Zdroj fotografie: Shisma / Creative Commons / CC BY-SA
                   

To, že starý chléb se nemusí hned vyhazovat, není žádné tajemství. Dají se z něj ukuchtit topinky, krutóny do polévky nebo chleba ve vajíčku. Méně známé už je však jeho využití v zahradě. Připravíte z něj totiž snadno hodnotné hnojivo. Chleba obsahuje kvasinky a celou řadu živin, vitamínů B, D a H a mikroelementů jako draslík, dusík, zinek nebo fosfor. Tím hnojivo z chleba podpoří růst sazenic a vývoj kořenového systému. Díky němu budou rostliny odolnější vůči chorobám a škůdcům.

Kuchyňský odpad jako hlavní ingredience

Rychle, snadno a takřka zadarmo – výroba chlebového hnojiva s sebou nese samé výhody. Zužitkujete to, co by jinak skončilo v koši, a rostliny se vám odvděčí bohatou úrodou. Připravte si vhodnou nádobu, litr vody a několik krajíců starého chleba – samozřejmě neplesnivého. Chleba nakrájejte na kousky a zalijte vroucí vodou. Přikryjte utěrkou nebo jiným hadříkem a nechte několik dní fermentovat. Nakonec směs sceďte přes plátno do uzavíratelné nádoby. V lednici vám hnojivo vydrží několik dní.

Chlebem hnojte s rozvahou

Hnojivo z chleba je poměrně vydatné, před samotným použitím je tedy nezbytné ho zředit vodou – v ideálním případě dešťovou. V případě malých sazeniček chlebový roztok rozřeďte v poměru 1:3, u větších rostlin již stačí 1:2. Před samotným hnojením sazenice vydatně zalijte, hnojením na suchou půdu byste mohli popálit kořeny rostlin. Zalévat chlebovou zálivkou můžete každých deset dní až do doby, kdy začnou dozrávat první plody. Hnojivo lze také obohatit o několik lžic dřevěného popela.

Zrající bílá paprika iZdroj fotografie: Freepik

Hnojivo z chleba se hodí skoro na vše

Blahodárná zálivka ze starého chleba prospěje takřka všemu, co na zahradě roste. Především ji ale ocení plodiny první trati, tedy ty nejvíce náročné na živiny. Sem patří rajčata, okurky, papriky, melouny a další tykvovitá zelenina. Zlobit se ale nebudou ani jahody. Hnojivo z chleba můžete použít i na květiny v okrasné zahradě, v truhlících a květináčích na balkoně, ale i na kvetoucí pokojové rostliny.

Vše o pěstování cuket od A do Z.

Jaké jsou vaše osvědčené recepty na domácí hnojiva?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články