Pro naložení jsou lepší menší hrbolaté okurky. Tyto vlastnosti usnadňují proces nakládání a umožňují, aby chuť nálevu účinně pronikla do dužiny.
Vzhledem k nepřebernému množství dostupných odrůd okurek může být náročné určit, které z nich jsou pro nakládání nejvhodnější – zvlášť máte-li na tržišti na výběr z více možností. Až tedy budete příště na trhu vybírat okurky, nebojte se je vzít do ruky a pořádně si je prohlédnout. Barva ostnů z vás totiž může dělat buď absolutního zavařovacího mistra nebo naopak břídila. A o tu druhou možnost byste zcela jistě nestáli. A v čem je to tajemství? Dívejte se na ostny, jak radí web Fryd – čím tmavší budou, tím lepší okurky máte před sebou.
Ne všechny soli jsou při nakládání stejné
Pozor si však dejte i na to, čím chcete své okurky dochutit. Důležitá je především sůl, protože na tom, jaký druh použijete, opravdu záleží.
- Hrubá a jemná sůl: Hrubá sůl je vhodnější, protože se rozpouští pomaleji a neobsahuje přísady, které jsou obsaženy ve stolní soli a které mohou slaný nálev zakalit.
- Mořská sůl: Je skvělou volbou jak pro chuť, tak pro čistotu, protože obvykle neobsahuje protispékavé látky.
- Konzervárenská nebo nakládací sůl: Tato sůl je určena speciálně k nakládání a neobsahuje jód ani protispékavé látky, takže je bezpečnou volbou pro čistý solný nálev.
Příprava okurkového nálevu
Teď, když jsme si řekli to nejdůležitější, přejděme k té zábavnější části – k výrobě vlastních okurek! Nezapomeňte, že kvalita vody může mít velký význam (vyhněte se tedy té hodně tvrdé nebo přechlorované – více o tom psali Chalupáři-Zahrádkáři zde), jak připomíná web GrowOrganic. Jako ochucovadlo pak vyzkoušejte třeba kopr, česnek, hořčičná semínka nebo třeba pálivou papriku, abyste okurkám dodali osobitost.
Skvělým tipem je také citron, který zvýrazní žádoucí pikantnost okurek. Na jednu velkou sklenici obvykle stačí 2 až 3 kolečka. Více nedoporučujeme, chuť takových okurek už by byla na naše poměry opravdu nezvyklá. Chalupáři-Zahrádkáři nedají dopustit ani na rychlé nakládání okurek v igelitovém sáčku.