Až se vám příště naskytne dostatek této chutné zeleniny, vzpomeňte si, že s trochou snahy si můžete vychutnat svěží a čerstvou chuť léta i v hluboké zimě.
Cuketa, jak se jí v některých částech Evropy říká, je mnohem víc než jen další zelenina na vaší letní zahrádce. Její minulost nás zavede až do Ameriky, odkud pochází. Navzdory všeobecnému přesvědčení je cuketa, kterou dnes známe a milujeme, ve skutečnosti italským produktem vyvinutým koncem 19. století. Ovšem se zámořskými kořeny.
Z Ameriky do Itálie
Její předkové, kteří patří do čeledi tykvovitých, byli původně pěstováni v Americe před více než 7 000 lety. Cuketa se dostala do Itálie, kde byla selektivně vyšlechtěna do dnes běžně používané měkčí a chutnější podoby.
Výběr a příprava cukety na zmrazení
Když se rozhodnete cuketu zmrazit, záleží podle webu Epicurious na načasování a výběru. Pro optimální texturu a chuť vybírejte mladé cukety, ne delší než 20 cm. Tyto mladší cukety mají vyšší obsah vody, jemnou slupku a méně semen, takže jsou ideální pro zmrazení. Důkladně je omyjte, abyste odstranili případné nečistoty, a rovnoměrně je nakrájejte, abyste zajistili rovnoměrné zmrazení.
Blanšírování: Krok za krokem
Blanšírování je kulinářská technika, která může znít jako haute couture, ale ve skutečnosti je poměrně jednoduchá a pro zmrazení cukety nezbytná, jak píše web EatingWell. Zjistěte, jak můžete tento kulinářský balet předvést ve své kuchyni:
- Začněte vařením malého množství vody ve velkém hrnci.
- Vložte plátky cukety v jedné vrstvě do napařovacího košíku. Dbejte na to, aby košík nebyl ponořený ve vodě. Přikryjte a vařte v páře asi 3 minuty.
- Ihned je přendejte do mísy s ledovou vodou, aby se proces vaření zastavil, a nechte je další 3 minuty chladit.
- Vyjměte plátky z ledové vody a důkladně je osušte čistou utěrkou nebo papírovými ručníky.
- Jakmile jsou plátky cukety blanšírované, zchlazené a osušené, jsou připravené k zabalení do mrazničky.
Balení a umění zmrazení
Správné balení je pro ochranu cukety před spálením v mrazáku a zachování její kvality zásadní. K uskladnění blanšírovaných plátků použijte vzduchotěsné nádoby nebo mrazicí sáčky. Pokud používáte sáčky, před uzavřením z nich vymačkejte co nejvíce vzduchu, abyste minimalizovali působení vzduchu. Každé balení také označte datem. Chalupáři-Zahrádkáři již dříve poradili také s mrazením malin nebo švestek.