Asi není nic horšího, než se dívat na nádobí, které má ty nejlepší časy už rozhodně za sebou. Ovšem i zašlé příbory lze vyčistit.
Pokud máte také doma příbory, které by si zcela jistě zasloužily druhou šanci, pak jim ji dejte. Není tajemstvím, že výrobky z dob našich maminek a babiček byly mnohem kvalitnější, než jsou ty dnešní. Tak proč jim nedat šanci a nevrátit jim opět zářivou krásu a lesk, aby je bylo možné používat každý den? Jeden jednoduchý trik zcela stačí. A šikovné řešení se najde i pro ty, kdo pro mytí příborů používají myčku.
Staré příbory vyčistí ocet
Ocet je zcela přírodním prostředkem, který je bez problémů biologicky odbouratelný a jako bonus stojí jen pár korun. Jeho použití je jednoduché. Stačí do hrnce nalít litr horké vody nebo více (podle množství příborů) a přidat dvě lžíce octa. Příbory nechte v této tekutině namočené několik hodin, a poté je jednoduše osušte. Uvidíte, že budou vypadat zase jako nové.
Příbory z myčky jako nové
Myjete své příbory v myčce? Pak použijte docela jiný trik. Vidličky, lžíce a zejména nože často vycházejí z myčky špinavé nebo se alespoň nelesknou tak, jak byste si představovali. Ovšem pomoci vám může docela obyčejná kulička z hliníkové fólie. A není to proto, že by působila abrazivně během pohybu v myčce a doslova drhla špínu z vašich příborů.
Ve skutečnosti její působení souvisí s chemickou reakcí mezi hliníkem použitým na alobal a přísadami ve vašich mycích prostředcích (nezáleží na tom, zda se jedná o tablety nebo třeba gely). Stačí ovšem jedna jediná kulička z alobalu a vaše příbory budou vypadat stejně čistě jako v den, kdy jste si je koupili.
Jak používat alobal v myčce
A co je tedy třeba udělat? Z kusu hliníkové fólie o rozměrech zhruba dvou vašich dlaní vytvořte kouli a vložte ji do košíku na příbory v myčce. Poté spusťte na standardní program a nezapomeňte na mycí prostředek. Vaše příbory budou po ukončení mycího procesu dokonale čisté a perfektně zářivé.
Co ještě vědět o příborech
Věděli jste, že není vhodné, abyste mezi příbory ukládali běžné nože? Můžete je totiž nechtěně poškodit a ohnout. Existuje několik způsobů, jak efektivně ukládat nože v kuchyni. Skvělý je například magnetický nástěnný držák na zeď, umístěný nejlépe těsně nad linku, pokud v tomto místě máte prostor. Kromě úspory místa na vaší pracovní desce vám tato metoda umožňuje také mít velmi cenný přehled o vašich kuchyňských nástrojích.
Skvělé jsou také dřevěné bloky nožů, které se hodí pro různé velikosti těchto pomocníků. Jsou tedy ideální pro všechny milovníky vaření, kteří mají doma velkou a rozmanitou sbírku. Snadno se tak přizpůsobí potřebám svého majitele a jak bonus také nože bezpečně ochrání. Nikdy však do tohoto úložiště nesmí přijít mokré, dbejte proto na to, abyste je vždy řádně je vysušili, než je vrátíte na místo. A nikdy je také nenechávejte ve dřezu.