Naučte se zpracovávat letní jablka jako profíci. I tu nejbohatší úrodu proměníte v pestré zásoby na zimu – a to docela jednoduše.
Letní jablka patří k laskominám, které jsou mnohde už velmi špatně k dostání. Ale pokud na ně přece jen narazíte, určitě si jich nasbírejte dostatek. Dají se totiž zpracovat na mnoho způsobů – a žádný z nich nebude nudný. Zaručeně.
Půvab jablečného octa
Jablečný ocet je svědectvím umění transformace, které proměňuje skromná jablka v pikantní elixír kulinářských dovedností. Vytvořit si vlastní jablečný ocet je přínosné a obohacující – a navíc opravdu snadné. Začněte výběrem odrůdy jablek s bohatou chutí a vůní. Omyjte je a nakrájejte, přičemž slupky a jádřince ponechte nedotčené, protože se v nich nacházejí přírodní kvasinky potřebné ke kvašení. Vložte kousky jablek do skleněné nádoby, zalijte je filtrovanou vodou a přidejte trochu sladidla, například medu nebo cukru.
Tuto směs nechte za občasného míchání několik týdnů kvasit. Kouzlo kvašení se rozvine, když se cukry přemění na alkohol a poté na ocet. Výslednou tekutinu sceďte a stáčejte do lahví a voilá – domácí jablečný ocet, který slouží jako univerzální přísada do dresinků, marinád a dalších pokrmů, je na světě. Tento proces nejenže zachovává podstatu letních jablek, ale má i zdraví prospěšné účinky, od podpory trávení až po posílení imunity.
Senzační jablečné občerstvení
Vylepšete své občerstvení domácími jablečnými pochoutkami, které vystihují podstatu léta. Jablečné chipsy vytvoříte tak, že jablka nakrájíte na tenké plátky, obalíte je v troše skořice nebo jiného koření a pečete je při nízké teplotě, dokud nebudou lahodně křupavé. A připravit můžete i populární jablečnou kůži – a to tak, že jablka očistíte a směs tence rozetřete na plech. Jakmile pyré uschne, promění se v lahodnou ovocnou svačinku.
A vsadit můžete i na jablečnou salsu – lahodnou směs nakrájených jablek, cibule, papriky a koriandru. Výsledkem této souhry chutí je koření, které se skvěle hodí ke grilovanému masu, salátům nebo jako zálivka na rybí tacos. A pokud chcete jablka dlouho uchovat ve sklepě, nezapomeňte jim vytvořit ty správné podmínky.
Brukvovitá zelenina a jablka si rozumí
Vyzkoušejte si umění fúze a obohaťte svou oblíbenou brukvovitou zeleninu jablečnou esencí. Začněte přípravou marinády z jablečného octa, olivového oleje a směsi aromatických bylinek. Do tohoto aromatického elixíru vhoďte růžičky květáku, brokolice nebo růžičkové kapusty a nechte je několik hodin marinovat. Nakonec marinovanou zeleninu opékejte, dokud nezíská nádherný karamelizovaný odstín. Spojení křupavé zeleniny a jablek vytvoří harmonickou rovnováhu chutí, která potěší chuťové pohárky a osvěží váš zeleninový repertoár.
Zklidňující jablečné čaje
Čaje jsou známé svou schopností uklidnit duši a jablka mohou tento zážitek povýšit svou přirozenou sladkostí a hloubkou chuti. Vytvořte si uklidňující jablečno-heřmánkový čaj spařením sušených plátků jablek a květů heřmánku v horké vodě.
Jeho uklidňující vůně a jemná chuť vám poskytnou klidný odpočinek kdykoli během dne. Chcete-li získat energickou a povzbuzující variantu, uvařte si ibiškový jablečný čaj smícháním sušených ibiškových květů a jablečných slupek. Výsledkem je úžasný rubínově červený elixír, který nabízí příval antioxidantů a osvěžující chuť.