Jak zpracovat letní jablka: Od octa, až po přesnídávky, křížaly a čaje

Naučte se zpracovávat letní jablka jako profíci. I tu nejbohatší úrodu proměníte v pestré zásoby na zimu – a to docela jednoduše.

Jak zpracovat letní jablka: Využijete je snadno v mnoha receptech i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Letní jablka patří k laskominám, které jsou mnohde už velmi špatně k dostání. Ale pokud na ně přece jen narazíte, určitě si jich nasbírejte dostatek. Dají se totiž zpracovat na mnoho způsobů – a žádný z nich nebude nudný. Zaručeně.

Půvab jablečného octa

Jablečný ocet je svědectvím umění transformace, které proměňuje skromná jablka v pikantní elixír kulinářských dovedností. Vytvořit si vlastní jablečný ocet je přínosné a obohacující – a navíc opravdu snadné. Začněte výběrem odrůdy jablek s bohatou chutí a vůní. Omyjte je a nakrájejte, přičemž slupky a jádřince ponechte nedotčené, protože se v nich nacházejí přírodní kvasinky potřebné ke kvašení. Vložte kousky jablek do skleněné nádoby, zalijte je filtrovanou vodou a přidejte trochu sladidla, například medu nebo cukru.

Tuto směs nechte za občasného míchání několik týdnů kvasit. Kouzlo kvašení se rozvine, když se cukry přemění na alkohol a poté na ocet. Výslednou tekutinu sceďte a stáčejte do lahví a voilá – domácí jablečný ocet, který slouží jako univerzální přísada do dresinků, marinád a dalších pokrmů, je na světě. Tento proces nejenže zachovává podstatu letních jablek, ale má i zdraví prospěšné účinky, od podpory trávení až po posílení imunity.

Domácí osvěžovač z jablečných slupek iZdroj fotografie: Depositphotos

Senzační jablečné občerstvení

Vylepšete své občerstvení domácími jablečnými pochoutkami, které vystihují podstatu léta. Jablečné chipsy vytvoříte tak, že jablka nakrájíte na tenké plátky, obalíte je v troše skořice nebo jiného koření a pečete je při nízké teplotě, dokud nebudou lahodně křupavé. A připravit můžete i populární jablečnou kůži – a to tak, že jablka očistíte a směs tence rozetřete na plech. Jakmile pyré uschne, promění se v lahodnou ovocnou svačinku.

A vsadit můžete i na jablečnou salsu – lahodnou směs nakrájených jablek, cibule, papriky a koriandru. Výsledkem této souhry chutí je koření, které se skvěle hodí ke grilovanému masu, salátům nebo jako zálivka na rybí tacos. A pokud chcete jablka dlouho uchovat ve sklepě, nezapomeňte jim vytvořit ty správné podmínky.

Pokud nemáte možnost jablka uskladnit, můžete z nich vyrobit chutné křížaly! Je to jednodušší, než si myslíte iZdroj fotografie: Pixabay

Brukvovitá zelenina a jablka si rozumí

Vyzkoušejte si umění fúze a obohaťte svou oblíbenou brukvovitou zeleninu jablečnou esencí. Začněte přípravou marinády z jablečného octa, olivového oleje a směsi aromatických bylinek. Do tohoto aromatického elixíru vhoďte růžičky květáku, brokolice nebo růžičkové kapusty a nechte je několik hodin marinovat. Nakonec marinovanou zeleninu opékejte, dokud nezíská nádherný karamelizovaný odstín. Spojení křupavé zeleniny a jablek vytvoří harmonickou rovnováhu chutí, která potěší chuťové pohárky a osvěží váš zeleninový repertoár.

Zklidňující jablečné čaje

Čaje jsou známé svou schopností uklidnit duši a jablka mohou tento zážitek povýšit svou přirozenou sladkostí a hloubkou chuti. Vytvořte si uklidňující jablečno-heřmánkový čaj spařením sušených plátků jablek a květů heřmánku v horké vodě.

Jeho uklidňující vůně a jemná chuť vám poskytnou klidný odpočinek kdykoli během dne. Chcete-li získat energickou a povzbuzující variantu, uvařte si ibiškový jablečný čaj smícháním sušených ibiškových květů a jablečných slupek. Výsledkem je úžasný rubínově červený elixír, který nabízí příval antioxidantů a osvěžující chuť.

Pokud nemáte možnost jablka uskladnit, můžete z nich vyrobit chutné křížaly! Je to jednodušší, než si myslíte

Je to jednodušší, než si myslíte Jak zpracováváte letní úrodu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články