Louskání vlašských ořechů může být někdy docela otravné a zdlouhavé. Ořechy jsou velmi tvrdé a louskají se špatně. Ale stačí trik.
Louskání vlašských ořechů může být velmi obtížné a často vyžaduje mnoho úsilí a trpělivosti. Nicméně, existuje jednoduchý trik, který může usnadnit celý proces – ořechy totiž stačí před louskáním namočit. Musíte na to však jít chytře. Takže pokud máte doma stále ještě zásoby ořechů z podzimu, určitě tento postup vyzkoušejte. Jde o starou lidovou praktiku, která dokáže nabídnout pomocnou ruku i dnes.
Jak funguje tento trik?
Vlašské ořechy obsahují spoustu zdravých olejů, díky nim ale snadno žluknou. Na to má vliv zejména světlo a kyslík a skořápky přístupu obojího dost účinně brání. Proto ořechy uchovávané ve skořápkách přečkají na suchém, chladném a vzdušném místě klidně 2 roky. Je ale důležité, aby byly opravdu dobře usušené a nevytvořily se v nich nebezpečné plísně.
Také pozor na potravinové moly, kteří vniknou škvírkami ve skořápkách dovnitř a mají hody. Ořechy proto časem zkontrolujte. A jak je vylouskat? Vlašské ořechy jsou velmi tvrdé a mají silnou skořápku, kterou může být velmi těžké prolomit. Když jsou však namočeny do horké vody, skořápka zvlhne a změkne. To umožňuje snadnější a rychlejší louskání vlašských ořechů bez toho, aby se poškodil oříšek uvnitř.
Jak louskat ořechy s pomocí vody
Vezměte vlašské ořechy a důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranily nečistoty a zbytky slupek. Připravte si misku s dostatečným množstvím horké vody – musí jí být tolik, aby ořechy byly zcela ponořené. Vložte ořechy do mísy s horkou vodou a nechte je tam namočené po dobu asi 5 až 10 minut (podle potřeby zatižte). Poté je položte je na kuchyňskou utěrku nebo papírový ručník, aby se vysušily. Pomocí louskáčku nebo kleští následně opatrně louskejte skořápky. Půjde to skoro samo. Mimochodem – ořechy vám skvěle pomohou i při péči o nábytek.
Další tipy pro louskání vlašských ořechů
Pokud stále zjistíte, že jsou ořechy obtížně louskatelné, můžete je namočit do horké vody delší dobu, například 20–30 minut. Vsadit také lze speciální nástroj na louskání ořechů, který je k dostání v obchodech se zahradnickými potřebami. Při louskání však myslete na to, že ořechy mohou zanechat nevzhledné skvrny na oblečení nebo na povrchu kuchyňské linky. Proto doporučujeme při práci s nimi nosit rukavice a chránit předměty v okolí. Zbylé skořápky nevyhazujte – uplatní se jako hnojivo.
Jak uskladnit vlašské ořechy
Vlašské ořechy lze uskladnit buď vyloupané nebo ve skořápkách, a to několika způsoby.
Jak skladovat vyloupané ořechy
Pokud nemáte na skladování ořechů ve skořápce místo nebo vhodný prostor, vyloupejte je. I tak se dají skladovat poměrně dlouhou dobu:
- V tmavé studené spíži
- V lednici
- V mrazničce
- Zavařené
Ve spíži a v lednici
Máte-li celoročně chladnou spíž, vložte jádra do vzduchotěsných nádob a pokud není spíž tmavá, tak i do neprůhledných, případně je obalte alobalem. Ořechy takto vydrží několik týdnů i měsíců podle podmínek.
Skladování je stejné jako ve spíži, stálá teplota a tma v lednici však zaručuje poměrně dlouhou dobu trvanlivosti, tak 3-4 měsíce. Jen dejte pozor, aby nádoba, ve které ořechy uchováváte, byla opravdu vzduchotěsná, jinak ořechy přejmou pachy z lednice a díky vlhkosti mohou i zplesnivět.