Pokud rádi vaříte těstoviny, určitě víte, že je obvyklé vylévat vodu přímo do dřezu. Je to však škoda, lze ji totiž využít.
Pokud jste někdy vařili těstoviny, pravděpodobně jste si všimli, že po uvaření zůstane po jejich scezení v hrnci poměrně hodně tekutiny. Mnoho lidí ji považuje za bezcennou a jednoduše ji vylévá do dřezu. To je však chyba, protože může značně prospět rostlinám v zahradě.
Proč využívat vodu po těstovinách
Začněme tím, že je vhodné tuto vodu využívat pro zalévání rostlin. Jde totiž o skvělou možnost, jak recyklovat tekutinu, kterou byste jinak jen vylili do kanálu. A co je ještě důležitější, voda z těstovin obsahuje výživné látky, které jsou pro vaše rostliny velmi užitečné. Mimo jiné je totiž plná škrobu a minerálních solí, které jsou důležité pro růst rostlin. Zavlažování těmito látkami umožní, aby vaši zelení svěřenci zesílili a stali se mnohem odolnějšími. Navíc se jedná o velmi levnou alternativu k běžně prodávaným hnojivům.
Pozor na přidanou sůl
Při použití této techniky je důležité zajistit, aby byla voda, v níž se těstoviny vařily, bez jakékoli přidané soli. Pokud používáte během vaření těstovin sůl, pak tuto praktiku nedoporučujeme. A nenechte se mýlit – solení vody na těstoviny už zdaleka není tak běžnou praxí, jak tomu bylo kdysi. Souvisí to s nejrůznějšími preferencemi ve stravování.
Často se totiž stává, že různí členové rodiny preferují různou slanost pokrmů. Aby bylo možné jim vyhovět, pak se přílohy před vařením jednoduše nesolí a toto dochucovadlo se přidává třeba jen do omáčky. Milovníci slanější chuti si pak mohou pokrm po promíchání všech částí dotáhnout k dokonalosti přímo na talíři s použitím slánky.
Co vědět o zalévání vodou z těstovin
Myslete na to, že je třeba nechat vodu před zaléváním rostlin dostatečně vychladnout (nejlépe přes noc), aby nedošlo k poškození kořenů – to platí i pro jiná přírodní hnojiva, třeba pro oblíbenou rýžovou vodu. Myslete také na to, že tato metoda není určena pro všechny druhy rostlin. Nehodí se zejména pro ty, které potřebují specifické pH půdy. V takovém případě se doporučuje použít běžné hnojivo nebo konzultovat aplikaci této vody s odborníkem. Ve hře jsou zejména kyselomilné druhy. Vodou z těstovin tedy nezalévejte tyto druhy:
- hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens)
- konvalinka vonná (Convallaria majalis)
- rododendron (Rhododendron)
- hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)
- pomněnka (Myosotis)
- brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum, syn. Cyanococcus corymbosus)
- chryzantéma (Chrysanthemum)
- hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris)
- vřes (Calluna L.), například vřes obecný (Calluna vulgaris)
- brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)
- vřesovec pleťový (Erica carnea)
- lilie (Lilium)
- hyacint (Hyacinthus)
- azalka (Azalea).
Celkově lze říci, že používání tekutiny z těstovin na zalévání rostlin je skvělým způsobem, jak recyklovat vodu a přitom poskytnout vašim rostlinám potřebné živiny. Vylévat ji do odpadu by tedy byla rozhodně škoda.